Školarac vegetarijanac: Novi način života ili djetetov hir?

Foto: Shutterstock
 
RODITELJI vegetarijanci većinom u dječju prehranu uvode meso kada za to dođe vrijeme. No djeca su ta koja kada odrastu izražavaju želju za vegetarijanskim načinom života. Većina ljudi se prebacuje na vegetarijanstvo iz zdravstvenih razloga i zbog slabe dostupnosti mesa provjerenog porijekla.
 
Nedostatak vegetarijanstva kod djece u razvoju jest nedostatak proteina. Oni se naravno, mogu nadoknaditi iz drugih izvora, ali se to vrlo rijetko i dogodi. Ukoliko vaše dijete inzistira na vegetarijanstvu, pobrinite se da dobije dostojnu zamjenu svih nutrijenata koji bi mu mogli nedostajati zbog izbacivanja mesa iz prehrane.
 
Pobrinite se da dijete ne žudi za vegetarijanstvom iz pogrešnih razloga. Ponekad djeca nisu ni svjesna pojma vegetarijanstva, ali im se sviđa kako je prijatelj vegetarijanac drugačiji, pa bi i vaše dijete voljelo to probati. 
 
Prelazak djeteta na vegetarijanstvo je u pravilu puno teži za roditelje nego samo dijete. Roditelj je taj koji planira obroke i kvalitetnu zamjenu mesnih obroka, dok je djetetova dužnost „pojesti što je na tanjuru“. Školarci, kao jedan od načina dokazivanja samostalnosti, vole sami birati što će pojesti, a i njihov pojam zdravog obroka se bitno razlikuje od vašeg.
 
Važno je razgovarati s djetetom. Pitajte ga što ono smatra zdravim vegetarijanskim obrokom. Nemojte se iznenaditi ako kao odgovor dobijete pržene krumpiriće i zaslađeni sok.
 
Prednost vegetarijanstva svakako se nalazi u izbjegavanju rizika od srčanih i krvožilnih bolesti koje su kod mesojeda vrlo česte.  Kako bi dijete shvatilo razliku između zdravih i nezdravih vegetarijanskih obroka ponudite mu da zajedno pripremate večeru ili užinu koju će ponijeti u školu.
 
Pritom mu objasnite kako pripremate koje namirnice, kolike su njihove hranjive vrijednosti, koliko vitamina na primjer možemo pronaći u povrću, a koliko u prženim krumpirićima.

Pročitajte više