Trudnica održavana na aparatima 2 mjeseca kako bi spasila bebu

Foto: Facebook

ROĐENJE malenog Angela Pereza zapravo je pravo čudo. Nakon što je njegova majka, Karla Perez, u 22. tjednu trudnoće preživjela teški moždani udar, liječnici su ju održavali na aparatima gotovo osam tjedana kako bi pokušali povećati šanse za bebino preživljavanje. Porod u ovako ranoj fazi trudnoće vrlo je rizičan jer je djetetov razvoj tek na pola puta i šanse za preživljavanje vrlo su malene. 
 
Angel je rođen ovog mjeseca uz pomoć tima više od stotinu liječnika, medicinskih sestara i osoblja u prvom ovakvom postupku poroda u SAD-u od 1999. godine.
 
Sue Korth iz bolnice u kojoj je beba rođena smatra kako je za uspješnost ovakvog postupka osim vrhunskog medicinskog osoblja bio potreban i divovska vjera da je to doista izvedivo.
 
Budući da je beba bila premalena da bi preživjela izvan maternice u trenutku kada je mama doživjela moždani udar, liječnici su odlučili učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pokušali spasiti barem bebu.
 
Nadali su se da će uspjeti Karlu Perez održavati na aparatima barem do 32. tjedna trudnoće, no stanje se prijevremeno zakompliciralo, što je rezultiralo carskim rezom u 30. tjednu trudnoće, a ujedno i  54 dana nakon što je mozak proglašen klinički mrtvim.
 
Angel, koji je težio samo 900 grama pri rođenju, trenutno se nalazi u inkubatoru i hranjen je na cjevčicu, no ohrabrujuća je izjava neonatologa Brady Kerra da su liječnici oprezno optimistični.
 

Pročitajte više