Trudnički dnevnici: Tečajevi - koji, kada, gdje?

Ilustracija: Index

NE MOGU se sjetiti kada sam zadnji put bila na nekom tečaju. Bila sam nedavno na edukaciji vezanoj uz moje područje rada. Valjda to može proći pod isto, hrpa ljudi koje zanima ista tematika u nadi da će naučiti i 'otkriti' nešto novo.

Tečajevi se često smatraju kao prodavanje 'prazne slame'. Tamo ćeš doći, često to i skupo platiti, netko će ti satima vrtjeti jedno te isto zapakirano na drugačiji način, učiniti jednostavno kompliciranim da zvuči kompleksnije i pametnije. Otići ćeš kući, ponekad zbunjen, često razočaran, a nažalost rijetko zadovoljan novostečenim znanjem, no s nekom „kvazi“ diplomom / papirom u ruci. Sada si odjednom „educirani“ stručnjak.

Kada ste trudni, često ćete se susretati s razno raznim tečajevima. Tečaj za trudnice, tečaj za buduće očeve, tečaj za dojenje, tečaj za lakši porod itd. Svi zvuče odlično i korisno i baš bi mogle ići na sve. Zašto ne? Od viška glava ne boli, rekli bi mnogi. No ipak, nisu svi tečajevi jednako kvalitetni, nisu svi besplatni, nisu svi za svakoga. Trudničke tečajeve većinom pohađaju prvorotke i njihovi partneri s obzirom na to da im je cijela trudnoća, porod i razdoblje nakon njega jedan veliki upitnik u glavi gdje znaju da to nužno dolazi i svakim danom je sve bliže, no unatoč silnim pričama i bapskim savjetima koje su  dobili, zapravo ne znaju što točno očekivati te kako se pripremiti.

Najčešće vas nitko neće informirati niti „poslati“ na trudnički tečaj. Iako se održavaju po domovima zdravlja, podrazumijeva se ako ste zainteresirani da se raspitate sami. E pa drage moje trudnice, evo da vam malo olakšam stvar.  Na trudnički tečaj se obično ide u posljednjem tromjesečju trudnoće. Nema potrebe ići ranije, a i često s obzirom na veliki interes prednost imaju trudnice koje su pred kraj trudnoće. Postoji više vrsta tečajeva. Besplatni tečajevi za trudnice i partnere održavaju se u domovima zdravlja diljem lijepe naše, najčešće jednom mjesečno. Kako biste saznali kada se u vašoj blizini održava besplatan tečaj, najbolje je kontaktirati dom zdravlja u koji pripadate. Za područje Grada Zagreba, sve informacije o trudničkim tečajevima možete pronaći OVDJE.
Trenutno je aktualan raspored za svibanj, a raspored za lipanj biti će objavljen prvi tjedan u mjesecu.

U nekim domovima zdravlja potrebno se prijaviti te tako rezervirati termin, u drugima se dovoljno pojaviti u vrijeme održavanja tečaja, tako da se raspitajte konkretno za lokaciju koja vam odgovara. Tečajevi su besplatni i održavaju se svaki mjesec u trajanju od dva dana po tri sata. Voditelji tečajeva su liječnici specijalisti ginekolozi i patronažne sestre, a program tečaja osmišljen je da vas pripremi za porod, vaš boravak u rodilištu  i njegu djeteta u prvim danima nakon dolaska kući. Osim što će vas informirati o tome što možete očekivati na porodu, kakvi su uvjeti i procedure u rodilištu te kako si pomoći pravilnim disanjem i opuštanjem pri porodu, trudnički tečaj vrlo je dobra psihička priprema za porod.

Pored domova zdravlja, neka hrvatska rodilišta traže potvrdu o završenom trudničkom tečaju ako želite da vaš partner prisustvuje porodu, pa se raspitajte u bolnici u kojoj planirate roditi, pogotovo jer za neke morate imati završen tečaj baš njihove bolnice! Npr. za Petrovu bolnicu u Zagrebu obavezan je njihov tečaj u trajanju od mjesec dana, 3 puta tjedno po sat vremena i cijenom od 400 kn za oba partnera dok je tečaj u  KB Merkur besplatan a održava se u trajanju od čak 9 tjedana jednom tjedno. Neka rodilišta za prisustvo partnera na porodu 'priznaju' tečajeve iz domova zdravlja. U svakom slučaju to je nešto o čemu se trebate raspitati na vrijeme! Tečajeve za trudnice i partnere održavaju i privatne poliklinike. Oni su različitih tematika vezanih uz razdoblje trudnoće i nakon trudnoće te različitih trajanja, a svi se naravno plaćaju. Tečajeve za trudnice održavaju i razne udruge. Istaknula bih one koje održava udruga RODA-Roditelji u akciji. Oni također na mjesečnoj bazi održavaju besplatne radionice o trudnoći i porodu te tzv. Malu školu dojenja. Oba tečaja održavaju se jednom u trajanju od cca 3 sata. Termine održavanja te više informacija možete pronaći na njihovoj službenoj stranici.

Termini održavanja najčešće su popodnevni između 15 i 18 h što može biti problem ako u trećem tromjesečju i dalje radite. Očito se kod nas smatra da većina trudnica u tom periodu trudnoće više ne radi. Ja sam jedna od onih koje i dalje rade pa recimo muku mučim s terminima održavanja tečaja. Problem također može biti i radno vrijeme vašeg partnera.
Ako ste se odlučili da vaš partner prisustvuje porodu, svakako bi trebao s vama prisustvovati tečaju jer i očevima treba 'dobra priprema' za dan D! (Često puno veća nego vama koje rađate jer se u tim 'muškim' tijelima kriju osjetljive dušice, a u našim krhkim ženskim tijelima, mame lavice.)
Sve i ako vaš partner neće prisustvovati porodu, pohađanje tečaja može mu dati dobar uvid u samu trudnoću, porod i pomoći mu u brizi oko bebe kada stigne kući. Stoga, ako imate vremena, partnere pod ruku i na tečaj. Ako nemate, pronađite ga. Ipak to radite za ono što je sada najvažnije - vašu malu obitelj u nastajanju i svima će vam biti ugodnije i lakše!

Pročitajte više