Ukusni recept za bebinu prvu rođendansku tortu

Foto: Privatne fotografije

SIROVA hrana optimalan je izbor za bebe i djecu, kako navodi dr. Gabriel Cousens u knjizi "Rainbow Green Live-Food Cuisine". Neke namirnice međutim mogu izazvati alergije, ako se u prehranu uvedu prerano, odnosno prije nego dijete navrši najmanje godinu dana. To su npr. citrusi, rajčica, jagode, orasi, češnjak, jaki začini, fermentirane namirnice i med. Češnjak i sve vrste luka, a i svi jaki začini, kao što su primjerice kajenski papar, čili i crni papar treba koristiti i nadalje u strogo umjerenim količinama.

Prema ayurvedi, djeca su u kapha fazi života te im godi hrana koja zagrijava i isušuje. Osobito prve dvije godine djetetova hrana trebala bi biti topla, temperature oko 40°C i usitnjena. Preporuka je dodavati i određene začine koji imaju zagrijavajući učinak. To su primjerice đumbir, kardamom, korijandar, cimet, kim, muškatni oraščić, peprmint i kamilica.
 
Da bi dijete u potpunosti uživalo u svom prvom rođendanu te prvoj rođendanskoj torti pripremite mu vlastitu, kako bi moglo prebirati prtićima ili jesti i nogicama ako to želi. Sretan prvi rođendan!
 
Kora sastojci:
 
2 šalice badema, močenih 12 sati
1 šalica šušenih marelica, močenih 3 sata
1 šalica sušenih listića kokosa, močenih 3 sata
Pola šalice tekućine od močenja marelica
Pola žlice jestivog ekstrakta vanilije ili 1 mahuna vanilije
1 žličica jestivog ekstrakta badema
1 žličica muškatnog oraščića
1 žličica cimeta
Pola šalice švježe kokosove vode.
 
Kora priprema:
 
Izradite sve sastojke dodavajući kokosovu vodu postupno do konzistencije koja se može formirati u koru. Zbog sigurnosti, koristite radije plastičnu posudu širine oko 15 cm, dubine oko 7 cm. Utisnite smjesu u posudu debljine najviše oko 1 cm. Od ostatka smjese radije izradite kolačiće. Dehidrirajte koru na 45°C oko 8 sati. Poslužite toplo ili ohlađeno u hladnjaku barem 1 sat.
 
Fila sastojci:
 
1 banana narezana na ploške
Pola manga narezanog na ploške
1 kivi narezan na ploške
10 jagoda narezanih na ploške
 
Fila priprema:
 
Na koru poslažite voće narezano na veličinu zalogaja. Bananu složite u najdonji red kako bi se sačuvala hruskavost kore.
 
Preljev sastojci:
 
3 šalice kokosove pulpe
Pola šalice sušenih marelica, močenih
Četvrtina šalice lanenog ulja
1 žličica izvorne soli (npr. cvijet soli)
 
Preljev priprema:
 
Izradite sve sastojke u blenderu jake snage kako bi pulpa postala kremasta. Smjesa treba biti sasvim kremasta. Prelijte preko file. 
 
Na kraju tortu ukrasite malinama i rođendanskom svjećicom od pčelinjeg voska.

Pročitajte više