Uvođenje zdrave hrane u američke škole ne ide glatko: "Djeca je neće i njome će puniti ´zdrave´ kante za smeće"

Foto: Shutterstock

POZNATO je da SAD ima velikih problema s pretilošću koja se pojavljuje već u djetinjstvu zbog nezdravih prehrambenih navika. Vlada stoga ulaže napore kako bi djeca barem u školi jela zdravije, ali taj napor ponegdje nailazi na otpor.

Naime, dio američkih javnih škola pozvao je ovaj tjedan Kongres i ministarstvo poljoprivrede da odustanu od dijela svojih zahtjeva oko uvođenja zdrave prehrane u škole jer su, po njima, promjene preskupe i teške za provedbu, pišu američki mediji. Od sljedeće školske godine, tjestenina i drugi proizvodi od žitarica moraju biti u potpunosti ili barem djelomično integralni. Ta je promjena dio vladinih napora da učini školske obroke zdravijima, što ima veliku potporu prve dame Michelle Obama.

Najveći problem školama predstavlja pronaći dovoljno integralnih proizvoda koje djeca vole, nagovoriti djecu da jedu manje slano te spasiti voće i povrće od kanti za smeće.

Nutricionisti širom zemlje slažu se da su promjene nužne, da bi s tanjura trebalo maknuti masne krumpiriće i pizzu, ali isto tako smatraju da se promjene uvode prebrzo da bi se djeca naučila na nove okuse. Kada djeca ne kupuju ručak, ili ga bace, to je preskupo, smatraju oni.

Škole bi trebale već sljedeće školske godine smanjiti količinu soli u obrocima. Ali djeca ne vole neslano. Što se tiče voća i povrća, kuharica u jednoj školi u Georgiji kaže da će uglavnom imati "zdrave kante za smeće".

Udruga za školsku prehranu traži od Kongresa da samo 50 posto hrane bude integralno, da se ukine cilj za sol te da se ne traži da svaki učenik obavezno uzme voće i povrće.

Pročitajte više