Vaš mališan psuje kao kočijaš: Kako iskorijeniti psovke?

Foto: Shutterstock

VAŠ mališan psuje kao kočijaš. Kada ga upozorite da to ne radi i da to nije lijepo, sasuje novi niz psovki. Kako ih iskorijeniti iz rječnika vašega djeteta koje nastojite odgojiti u pristojnoga i dobroga čovjeka?

Najprije očistite vlastiti rječnik jer vaše dijete upija sve što kažete. Ako vam pobjegne koja psovka, odmah mu se ispričajte i recite da to niste smjeli reći te ga upozorite da ni on to ne smije ponavljati. Ako vam je lakše, psovke zamijenite nekim bezazlenim doskočicama koje neće parati uši prisutnima kada ih izgovori vaše dijete.

Koliko god došli u napast, nemojte se smijati psovkama vašega djeteta. One nisu ni simpatične ni lijepe, a time ćete ga dodatno zbuniti jer ste mu ih maloprije zabranili.

Radi li se o utjecaju druge djece iz vrtića, jednako postupite. Objasnite zašto to nije lijepo i potičite dijete da se lijepo izražava. Ako se psovanje potaknuto vrtićem nastavi, spomenite to odgajatelju.

Ako ništa od ovoga ne pomogne, jednostavno ignorirajte i oglušite se na psovke vašega djeteta. Shvatit će da nije zabavno i ne privlači vašu pažnju pa prije ili poslije odustati.

Pročitajte više