Bebina stanja i raspoloženja: Što joj se događa i što joj treba

Foto: Shutterstock

BEBE imaju šest stanja raspoloženja i važno je znati ih prepoznati da bi im, kada su nezadovoljne, znali olakšati situaciju, pomoći smiriti plač.

1. Duboki san

Tijekom tihoga spavanja vaše je dijete vrlo mirno, osim pokojega trzaja u snu. Disanje je pravilno i mirno i vašu bebu sada ne biste smjeli ometati.

2. Aktivni san


Tijekom aktivnog sna beba izgleda kao da sanja. Kapci joj podrhtavaju, izrazi lica se mijenjaju i često oponaša sisanje. Micat će povremeno rukama i nogama, a disanje joj nije mirno kao u dubokom snu.

3. Sneno raspoloženje


Bebe su snene kada se tek bude ili kada tonu u san. Svi prepoznajemo uobičajeno zijevanje, nefokusirani pogled i oči koje se klapaju.

4. Stanje mirne pažnje

Tijekom ovoga stanja dijete je fokusirano, ali opušteno. Oči su mu širom otvorene i bistre. Disanje je pravilno. Dijete će vas gledati u oči, reagirati na vaš glas i čak oponašati vaše pokrete. Ako, primjerice, isplazite jezik, moglo bi vas imitirati. Ovo je odlično stanje za poticanje interakcije.

5. Stanje aktivne pažnje

Djetetu su oči širom otvorene kao i u stanju mirne pažnje, ali mnogo življe. Raspoloženje pokazuje nizom naglih pokreta cijeloga tijela. Disanje je nepravilno i ponekad konfuzno. Takvo je stanje često prije hranjenja i možete ga shvatiti kao znak da dijete postaje gladno.

6. Plakanje


Ovo ćete stanje vrlo lako prepoznati i oko njega nećete imati dileme. Oči mogu biti otvorene ili zatvorene, a aktivnost tijela je vrlo snažna. Zvuk plača može na početku biti tih, ali beba najčešće ubrzo pojača intenzitet. Plakanje je nedvosmisleni znak da vašem djetetu nešto treba: hrana, nova pelena, masiranje trbuščića ako ima grčeve ili samo maženje. U najgorem slučaju, dijete nešto boli.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara