Vitamin D povećava uspješnost in vitro oplodnje

Foto: Shutterstock
 
VITAMIN D, koji zapravo uopće nije vitamin već steroidni hormon koji se proizvodi u koži kao rezultat izlaganja suncu, povezan je sa zravljem kostiju, ali su sada studije pokazale kako može utjecati na plodnost kod mnogih sisavaca. 
 
Studija objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism testirala je vitamin D i njegovu ulogu u uspješnosti in vitro oplodnje, te je utvrđeno da on doista može utjecati na kvalitetu embrija, a samim time i na veću uspješnost implantacije.
 
154 žene koje su imale manjak vitamina D i 181 žena koje su imale dovoljno razine vitamina D u krvi su bile predmet istraživanja. Utvrđeno je kako su žene s dovoljnom razinom vitamina D imale gotovo dvostruke šanse za zatrudnjeti u jednog ciklusu in vitro oplodnje u odnosu na žene s nedostatkom vitamina D. 
 
Koliko je dovoljno vitamina D?
 
Razina od 20 ng/ml krvi smatra se dovoljnom razinom, no za opće zdravlje se preporučuje i smatra idealnim između 30 i 40 ng/ml. 
 
Liječnik iz Milana, Alessio Faffoni, jedan od autora studije smatra kako je, iako su potrebne dodatne kliničke studije, ovo dokaz da niska razina vitamina D doista može doprinijeti neplodnosti. 
 
Doktor Tanmoy Mukherjee, suradnik s Odjela za reproduktivnu endokrinologiju u New Yorku, kaže da žene ne trebaju nužno dodatno unositi vitamina D, već je dovoljno uzimati multivitamine kao dio procesa poboljšanja plodnosti, čak i slučajevima kada se žena raznovrsno i zdravo hrani, dodatni multivitaminski pripravci neće biti na odmet.
 
Kako podići razinu vitamina D u organizmu?
 
Kako bi povećali razinu vitamina D savjetuje se boraviti više na suncu i konzumirati sok od naranče i mlijeko, odličan izbor su i sir, žumanjci i masna riba poput tune i lososa.

Pročitajte više