WHO upozorava: Carski rez se treba izvoditi samo kad postoje medicinski razlozi

Foto: Shutterstock
 
SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je kako bi žena trebala roditi carskim rezom isključivo onda kada je to nužno zbog zdravlja majke ili djeteta. Svake godine u Velikoj Britaniji jedno od četvero rođene djece dolazi na svijet carskim rezom jer trudnice mogu odabrati žele li roditi vaginalno ili carskim rezom, bez obzira na zdravstvene potrebe trudnice.
 
Studija UN-a pokazala je kako porod carskim rezom ne smanjuje smrtnost pri porodu kada se stopa izvođenja carskog reza poveća preko 10% . Treba imati na umu da carski rez nije sredstvo za ubrzavanje poroda jer može uzrokovati značajne komplikacije, invalidnost ili smrt, posebno u slučajevima kada zdravstveni sustav ne može rodilji ponuditi sigurnu operaciju ili trenutno liječenje nastalih komplikacija.
 
Carski rez sam po sebi vrlo je skup za zdravstveni sustav, a visoka stopa nepotrebnih operacija tako troši novac koji bi se mogao znatno bolje iskoristiti.
 
Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Marleen Temmerman smatra kako bi ovo trebalo ukazati na vrijednost carskog reza kao načina spašavanja majčinog ili djetetovog života, ne kao prirodnog načina poroda. Tako je WHO pozvao zdravstvene sustave na razmišljanje i da pokušaju staviti ovo što prije u praksu smanjenjem broja nepotrebnih carskih rezova. 
 
U tek 10% trudnoća carski rez je opravdan, dok se u Velikoj Britaniji njime rađa čak 26,2% novorođenčadi. Broj carskih rezova znatno je povećan u posljednja dva desetljeća, a najčešći medicinski razlozi koji dovode do njega su nepravilan položaj bebe ili dugotrajan porod, no dio trudnica unaprijed je isplanirao da želi roditi carskim rezom bez opravdanih razloga.

Pročitajte više