"Žene postaju majke sve kasnije i to se neće promijeniti"

Foto: Shutterstock

"SKLONOST majčinstvu u sve starijoj dobi nepovratna je i nema smisla upozoravati žene da trebaju roditi do 35. godine zbog povećanog rizika od medicinskih problema", ističe dr. David Richmond, jedan od najcjenjenijih britanskih ginekologa, u intervjuu za The Guardian.

Njegov opušten stav prema sve većem broju žena koje odgađaju majčinstvo do kasnih 30-ih i ranih 40-ih godina u kontrastu jer s oštrom zabrinutošću brojnih drugih liječnika koji upozoravaju na probleme koje sa sobom donosi kasnija trudnoća.

"Da stavite muškarca u tu situaciju, učinio bi isto, u potpunosti poštujem taj stav"

"Mislim da je trend ireverzibilan zbog rasuće ravnopravnosti u društvenom, profesionalnom, financijskom i poslovnom okruženju. Da stavite muškarca u tu situaciju, učinio bi isto. Ja u potpunosti poštujem taj stav", objasnio je te dodao kako vjeruje da će trend stariji majki potrajati.

"Mnoge žene odgađaju zasnivanje obitelji do srednjih 30-ih godina ili kasnije jer se žele osjećati sigurnima u profesionalnom i financijskom smislu broje nego što odu na rodiljni dopust", objasnio je predsjednik Kraljevskog kolegija opstetričara i ginekologa.

Broj djece koju su rodile majke stare 40 i više godina u Engleskoj i Walesu učetverostručio se od 1982. do 2012. godine


Nedavni podaci Ureda za statistiku Velike Britanije pokazuju da se broj djece koju su rodile majke stare 40 i više godina u Engleskoj i Walesu učetverostručio od 1982. do 1912. godine. Istovremeno se broj djece koju su rodile majke stare najmanje 50 godina udvostručio od 2008. do 2012. godine.

Majčinstvo u starijoj dobi otežano je najprije zbog toga što su manje šanse za začeće, ali i zato što raste vjerojatnost od pobačaja, komplikacija u trudnoći i na porodu te kromosomskih poremećaja. Međutim, većina žena koje odgađaju majčinstvo znaju za te rizike, smatra Richmond.

Na pitanje o utjecaju porodničara koji ženama savjetuju da ne odgađaju majčinstvo te da, ako ih namjeravaju imati, rode djecu do srednjih 30-ih godina, Richmond je odgovorio: "Mislim da se društvo promijenilo i mislim da medicinski djelatnici ne mogu utjecati na tu društvenu promjenu".

Pročitajte više