Život s blizancima

Foto: Shutterstock

KADA postanete majka vaš život se u potpunosti promijeni. Svaka mama ima poteškoće u prvim tjednima dok se ona i beba ne uhodaju i steknu određenu rutinu. Ali još je teže mamama blizanaca. Donosimo vam nekoliko savjeta kako bi vam olakšali vrijeme prilagodbe u prvim tjednima zajedničkog života.

Spavanje

Najviše će vam pomoći rutina, ali dok je ne steknete može proći i šest do osam tjedana. Neke bolnice blizance stavljaju zajedno u isti krevetić, dok ih neke odvajaju. Kad dođete kući sami odlučite kako vam najbolje odgovara. Ako se odlučite da ih stavljate u isti krevetić pazite na sve sigurnosne mjere. Uvijek ih stavljajte glavom uz glavu i nikad u okomitom položaju.

Hranjenje


Mnoge mame se brinu kako neće imati dovoljno mlijeka za oba djeteta. Imajte na umu kako dojenje funkcionira po principu ponude i potražnje: što više mlijeka uzimaju, to se više mlijeka stvara. Ako su vaši blizanci nedonoščad i nisu u stanju efikasno sisati, najbolje bi bilo da se redovito izdajate. U početku će većini mama biti jednostavnije da djecu hrane odvojeno. Tako ćete lakše savladati sve korake potrebne za uspješno dojenje. Postepeno ćete savladati hranjenje dvoje djece istovremeno. Nije potrebno kupati bebe svaki dan, dovoljno je svaka dva do tri dana. Kako budu rasli kupanje će postati dio njihove rutine prije spavanja.

Stručnjaci smatraju kako je zdravo promatrati blizance kao individue. Kako bi razvili vlastitu osobnost zovite ih imenom,a ne "blizanci" i probajte se oduprijeti potrebi da ih oblačite identično.

Što kupiti…

Ne trebate baš sve kupovati duplo. Za početak je dovoljan jedan krevetić, a dovoljan će vam bit i jedan podložak za presvlačenje, jedna kada za kupanje i jedan baby monitor. Svakako ćete trebati dvije auto-sjedalice.

Kao i sa jednim djetetom, kolica su zapravo najveći trošak. Kupite posebna kolica za blizance koja mogu biti spojena jedna pored drugih ili tandem koja se mogu namjestiti da bebe gledaju naprijed, prema vama ili da se gledaju međusobno. Budite aktivne na forumima, jer mame često povoljno prodaju opremu koju više ne koriste.

Mali savjeti


Prihvatite svaku pomoć koja se nudi, bez obzira od koga dolazi. Lakše ćete dobiti pomoć ako podijelite zadatke tako da svatko zna što treba raditi. Možete zamoliti bake da dođu svakog dana od 14 do 18 sati kako bi vam pomogle oko kupanja i presvlačenja djece, ali i kako bi vi osigurali nekoliko trenutaka samo za sebe. 

Kupite dvije stolice za ljuljanje namijenjene bebama. Tako dok jednu bebu dojite, drugu možete ljuljati stopalom.

Ne dozvolite da se vaše bebe cijelo vrijeme drže po rukama, jer jednom kad gosti odu vi sami nećete moći istovremeno držati dvije bebe.

Pročitajte više