Ako je vaše dijete sklono ekcemima, ovo je hrana koju bi trebalo izbjegavati

Foto: 123RF

PRIZOR djeteta crvene kože koja svrbi je nešto što svaki roditelj želi izbjeći. Ipak, neki su se susreli s tim problemom i vrlo vjerojatno iskušali gotovo sve kreme koje postoje na tržištu, a koje navodno pomažu ublažiti neugodne simptome, no to može učiniti i promjena prehrane.

Nutricionistica Karen Fischer kaže da određene namirnice mogu pogoršati svrab pa ih je potrebno izbjegavati. U to se uvjerila i sama. Naime, deset godina je istraživala ekceme i druge upalne procese kože jer se s tim borila njena kći. Sada je objavila knjigu The Eczema Detox u kojoj je sažela sve korisne informacije do kojih je došla istraživanjem.

Mliječni proizvodi poput kravljeg mlijeka, jogurta, sira, sladoleda, pudinga, ovčjeg i kozjeg mlijeka, kaže, djeca koja imaju ekceme trebaju konzumirati u minimalnim količinama. 

“Bjelanjke i delikatese, kao i soja sos bi također bilo bolje izbjegavati”, kaže Fischer koja predlaže izbaciti iz prehrane i avokado, brokulu i rajčicu.

Međutim, postoje namirnice koje, prema njenom iskustvu i istraživanju, rade čuda u smanjenu simptoma, posebno svraba.

“Na tom popisu su cikla, mladi luk i crveni kupus”, otkrila je za Daily Mail i dodala da bi preporučila i krumpir.

“Krumpir je izvor antioksidansa i vitamina B6, kalija, magnezija, bakra, mangana, vitamina B5 i vlakana za zdrav probavni sustav i čistu kožu”, pojasnila je.

Smatra da pozitivan učinak na kožu ima i riba, a hvali kruške jer “smanjuju rizik od upalnih bolesti”, kao i papaju koja “sadrži likopen koji štiti kožu od sunca”.

Pročitajte više