Ako niste znali, ovo je deset najranijih simptoma trudnoće

Foto: 123RF

NIJE lako razaznati imate li prve simptome trudnoće ili ste samo u PMS-u. Kod nekih žena najraniji simptomi trudnoće mogu biti vrlo slični onim predmenstrualnim pa ih je lako pogrešno protumačiti.

Evo nekih znakova koji bi mogli upućivati na to da ste možda ipak trudni:

1. Osjetljive bradavice

Jedan od vrlo očitih ranih znakova trudnoće jesu osjetljive, katkad otečene grudi. Možda ćete to primijetiti uvečer dok se pokušavate udobno smjestiti u krevetu, prilikom vježbanja, tuširanja ili odijevanja. Možete osjetiti da su vam bradavice iznimno osjetljive ili otečene, a kod nekih one postanu i tamnije.

2. Krvarenje

Kada se blastocista (embrij spreman za implantaciju) uspješno implantira u zid maternice, neke će žene doživjeti lagano krvarenje, što može biti jedan od prvih znakova trudnoće.

3. Grčevi

I ovo je simptom koji možemo pripisati ili PMS-u ili trudnoći. Lako se zabuniti jer su bolovi jako slični, iako se u PMS-u maternica priprema za menstruaciju, a u trudnoći se počinje lagano širiti. 

4. Ekstremni umor

Neuobičajen umor i iscrpljenost također mogu ukazivati na početak trudnoće. Možda ćete osjetiti potrebu otići ranije u krevet ili će vam biti teže ujutro ustati. Ako idete na posao, moguće je da ćete sve do podneva i dulje osjećati želju da prilegnete. Vježbanje vam se može činiti nevjerojatno napornim, a tijekom jednostavnih aktivnosti možete osjetiti iscrpljenost.

5. Mučnina

Mučnina, osjećaj gađenja i povraćanje mogu vas iznenaditi kad najmanje očekujete. Ti rani znakovi trudnoće mogu se pojaviti već tijekom prvog tjedna. Žene uglavnom osjete mučninu u ranim jutarnjim satima, dok piju kavu ili doručkuju, i ta je pojava poznata pod nazivom jutarnja mučnina. Drugima se osjećaj mučnine javlja popodne ili navečer, a neke se osjećaju loše tijekom cijelog dana. 

6. Učestalo mokrenje

Jedan je od razloga za to širenje maternice koja pritišće vaš mokraćni mjehur. Osim toga, zbog trudnoće više tjelesnih tekućina prolazi kroz vaše bubrege i mjehur. To nije samo rani znak trudnoće, moguće je da će ostati uz vas svih devet mjeseci.

7. Zatvor

Početkom trudnoće maternica pritišće želudac i druge organe kako se širi, a povišena razina hormona može usporiti probavu i funkcije crijeva. Sporije pražnjenje crijeva može također uzrokovati pojačano lučenje želučane kiseline, što može dovesti do žgaravice.

8. Promjena okusa

Neke žene navode da se njihovi okusi mijenjaju u ranoj fazi trudnoće. Dok neke imaju metalni okus u ustima, drugima pojedina hrana više nema jednak okus. Nekima čak krvare i desni pri četkanju zubi, što je također povezano s promjenama u ustima.

9. Vrtoglavica

Uzrok vrtoglavici je širenje maternice koja pritišće arterije u vašim nogama što dovodi do pada tlaka. Možete osjetiti slabost i ako dulje vrijeme niste ništa jeli.

10. Promjene raspoloženja

Mnoge žene doživljavaju promjene raspoloženja u ranoj trudnoći. Opet, promjena razine hormona je kriva za činjenicu da plačete zbog nogometa u petak navečer ili se ljutite zbog TV emisije. Naravno, mnogi od ovih simptoma smatraju se "normalnim" za mnoge žene. 

Pročitajte više