Ako ste rodile na zimu ili ćete uskoro roditi, ovo biste trebale znati

Foto: 123rf

AKO JE vjerovati nekim istraživanjima, godišnje doba u kojem je rođen vaš mališan u velikoj mjeri utječe na njegovo zdravlje i razvoj. Evo o čemu je riječ...

Djeca rođena tijekom zimskih mjeseci otpornija su i brže se razvijaju od beba rođenih u drugim godišnjim dobima. Zašto je to tako? Prije svega, zbog toga što ona borave u maminom trbuhu tijekom dijela godine u kojem ima puno sunca i svjetla, kao i svježeg voća i povrća, pa se proljetne i ljetne trudnice svakako kvalitetnije hrane od žena koje su bile trudne tijekom jeseni i zime. Osim toga, dokazano je da zimske bebe imaju bolji vid od mališana rođenih u “svijetlim” mjesecima, upravo zbog manjeg izlaganja (i žmirkanja!) jakom sunčevom svjetlu.  

Kako potaknuti rast i razvoj zimske bebe?

Prije svega, treba mu osigurati zdravu i raznovrsnu hranu, usprkos činjenici da tijekom zime nema puno svježeg zelenog povrća. Umjesto njega, čim dijete navrši godinu dana, dajte mu puno južnog voća jer ono obiluje C vitaminom koji igra najveću ulogu u zaštiti dječjeg zdravlja od prehlada i infekcija. 

 

Pročitajte više