Ako vam je danas jako hladno, što ćete onda reći na ovo?

Screenshoot: Facebook

I TAKO, stigli su nam konačno debeli minusi, mediji nas plaše izrazima „polarno“, „sibirsko“, „orkansko“ i „nikad viđeno“, a roditelji brže bolje svoju djecu zabundavaju i van eventualno puštaju samo za vrijeme sunca – i to na kratko. Ako i toliko.

I naravno da se ne možemo uspoređivati s ljudima koji su i više nego navikli na takve „polarne“ uvjete, ali ipak – nemojmo se ni zgražati nad njihovim navikama. Jer zgražanje je nešto što će sigurno biti prva reakcija nakon što pogledate ova brrrr video. 

No – tako se to zapravo radi. Da bi tijelo bilo spremno obraniti se od vanjskih (polarnih) uvjeta treba biti čvrsto i zdravo i zato klinci u sjevernim dijelovima Europe pod obavezno uživaju u ovakvim tretmanima. 

Prvo sauna u kojoj se dobro zgriju, potom golišavi trče na snijeg gdje se zalijevaju kantama mrzle vode, dobro se isperu, malo protrčkaraju, malo se grudaju i nakon 2,5 minute trče nazad u toplo na grijanje uz šalicu vrućeg čaja. 

To je praksa kojom pročišćavaju svoje tijelo i pomažu se bolje aklimatizirati, prilagoditi uvjetima te za čak 95 posto smanjiti mogućnost obolijevanja. Jer ovakva praksa dokazano pomaže organizmu da se obrani od hladnoće i prehlada na koje se, kada se već jednom malo prehladimo, lijepe i druge bakterije i virusi zbog kojih svaka, pa i najobičnija prehlada može izrasti u neku veću bolest. Onu koja se potom razvija brzinom munje kada prehlađen organizam zaključate u tople, grijane prostore. 

I zato danas, unatoč minusima, izađite van. Pod obavezno,  i ako vam bude ekstra hladno samo se sjetite da je to zato što niste nikada provodili ovakvu praksu već ste svoje tijelo sustavno čuvali na toplome. 

Pročitajte više