Ako vježbate u trudnoći, obavezno uvedite ove promjene u svoju rutinu

Foto: 123RF

TJELOVJEŽBA u trudnoći jednako je važna za majku i dijete. Ipak, treba pripaziti da ne pretjerate.

Sve dok imate zeleno svjetlo svog liječnika, možete trenirati i tako smanjiti bol u leđima, kontrolirati dobivanje na težini i smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa, preeklampsije ili carskog reza, kažu stručnjaci.

''Naravno, važno je usporiti s tjelovježbom i osluškivati vlastito tijelo'', kaže liječnica Diana Ramos i savjetuje kako ostati u formi tijekom devet mjeseci.

1. Smanjite težinu utega

Istraživanje u časopisu Physical Activity and Health otkrilo je da su žene koje su dizale utege tri puta tjedno po pola sata rjeđe iskusile hipertenzije i dijabetes u usporedbi s onima koje nisu. 

''Nemojte zadržavati dah ili podizati teret do točke napinjanja jer tako stvarate dodatni pritisak u području trbuha'', savjetuje trenerica Brianna Battles.

2. Pripazite na napor

U trudnoći dolazi do brojnih promjena pa praćenje broja otkucaja srca nije najbolji način pomoću kojeg ćete znati vježbate li prenaporno. 

''Ako vam treba dulje od minute da dođete do daha ili normalno razgovarate, smanjite intenzitet'', kaže liječnica Carrie Pagliano.

3. Smanjite broj trbušnjaka

''U trudnoći nemojte biti fokusirani na trbuh jer takve vježbe ne trebate. One mogu više štetiti nego koristiti'', upozorava Battles i pojašnjava kako bebi treba mjesta za rast, a trbušnjacima se radi pritisak na taj dio tijela koji je već izložen stresu.

''Radije radite iskorake i čučnjeve kojima ne forsirate toliko trbuh, ali vježbate zdjelicu'', dodaje Battles.

4. Odmorite se od vježbi visokog intenziteta

Trenerica Battles smatra da vježbe visokog intenziteta nisu loše za bebu, nego za mišiće zdjelice. 

''Pritisak na te mišiće može potencijalno uzrokovati inkontinenciju ili druge probleme'', kaže i preporučuje barre koji je spoj baleta i pilatesa.

U trudnoći ne smijete vježbati ako osjećate bol (posebno u prsima), vrtoglavice, glavobolje, imate vaginalno krvarenje ili osjećate bolne kontrakcije, teško dišete, osjećate da su vam mišići slabi, što utječe na vašu ravnotežu, ili primjećujete oticanje tijela.

Pročitajte više