Američki pedijatri: Djeci s ušima treba dopustiti da idu u školu

Foto: Shutterstock

UČENICI koji imaju uši trebaju ići u školu, kaže novo izvješće Američke akademije pedijatara. Njihova preporuka je da se djeca zbog tog stanja ne drže podalje od učionica, već da se obiteljima ponude obrazovni programi koji će im pomoći da razumiju kako se nositi s ušima.

"Uši su neugodne, ali s njima se može uspješno upravljati i nisu razlog da dijete izostaje iz škole", rekla je glavna autorica izvješća Dawn Nolt.

"Djetetu ili adolescentu ne bi trebalo zabraniti pohađanje škole zbog ušiju, s obzirom na nisku zarazu unutar učionica. Pravilo da se zbog tog nametnika ne ide u školu krši građanske slobode djeteta", dodaje se u izvješću.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti također preporučuju da se učenici koji imaju uši ne šalju kući i da im se dopusti da se vrate u učionicu dan nakon tretmana liječenja. Američka akademija pedijatara zabilježila je da se uši obično šire kontaktom glava na glavu, poneka i dodirivanjem stvari zaražene osobe.

"Uši pronađene na češlju obično će biti ozlijeđene ili mrtve, a onda su šanse za zarazu iznimno male", ističu.

Prema pedijatrima, idealan tretman za uši ne uključuje otrovne kemikalije, već jeftina sredstva koja se jednostavno primjenjuju.

U dječjim kolektivima kao što su dječji vrtići ili osnovne škole svake godine na jesen i tijekom proljetnih mjeseci pojavljuju se uši. Dosadni nametnici hrane se krvlju s vlasišta, a kad se namnože u većem broju, izazivaju svrbež glave. Izvan vlasišta, uš može preživjeti do 48 sati, a nakon toga bez hrane ugiba. 

Pročitajte više