Baka se požalila da joj je dosta čuvanja unuka: "Što je previše, previše je"

Foto: Shutterstock

RUBRICI za pitanja čitatelja na portalu Newsweek javila se 64-godišnja baka koja svoje unuke čuva od 42. godine. Njezin 66-godišnji muž smatra da tako trebaju pomoći svojoj djeci jer su u mirovini, ali ona se s time ne slaže.

"Nemojte me krivo shvatiti, volim svoje unuke, ali dosta je. Suprug i ja imamo dvije odrasle kćeri. Starija ima troje djece u dobi od devet, 18 i 21 godine. Pomogli smo joj u odgoju najstarijeg djeteta, što je dovelo naš brak na kušnju. Moj muž je tolerirao unuci loše ponašanje, mislio je da je faza koja će proći. Ostala je trudna sa 16 godina pa pomažemo i oko našeg praunuka. Što je previše, previše je", smatra umirovljenica.

Par je odgojio i unuka koji je s njima živio od osnovne škole. Sada je završio srednju školu i na jesen kreće na fakultet. 

"Žrtvovali smo svoje strpljenje, energiju i novac i besplatno čuvali djecu. Naša mlađa kći rodila je prošle godine prekrasnu djevojčicu i smatra da bismo joj trebali pomoći s čuvanjem jer smo pomogli i starijoj kćeri. U pravu je, ali ja više nisam mlada i nemam energije, a ni strpljenja", pojašnjava baka te pita što učiniti jer se i suprugom sada svađa zato što on želi pomoći u odgoju unučadi.

"Ostanite čvrstog stava"

Dr. Jeannie Bertoli, autorica, govornica i trenerica za bračne odnose, smatra da baka ima pravo jer je jasna u svojim stavovima.

"Nalazite se u fazi svog života u kojoj želite slobodu koju su vam donijeli vaši izbori, a ne da snosite posljedice tuđih izbora, čak i ako su to vaša djeca. U vašem pitanju čujem snažnu želju da sada uživate u životu i želite se osloboditi odgovornosti koju vaša djeca prebacuju na vas", poručila joj je.

Dr. Bertoli savjetuje umirovljenici da sjedne sa suprugom i objasni mu što želi ponuditi svakoj od svojih kćeri i zašto.

"Oboje ste važni. Budite vrlo precizni. Čuvajte djecu nekoliko puta mjesečno, ali jasno dajte do znanja koliko djece i koliko dugo. Budite pošteni prema svojoj mlađoj kćeri jer ona nije prekršila nikakve granice. Mirno se usredotočite na rješenja koja odgovaraju i vama i vašem mužu. Cijenite kompromis koji ponudi suprug i, ako vama to nije dovoljno, pustite ga da snosi posljedice svoje odluke. Vi radite što ste rekli da želite raditi. Hoće li biti lako? Neće. Ali ako želite nešto drugačije, a riječi ne funkcioniraju, djela hoće", dodaje dr. Bertoli.

"Vratite svoj mir i uživajte u životu"

Kliničar Kenneth E. Fowler, koji 20 godina radi u područjima obitelji i braka, odnosa i problema sa stresom, smatra da je ovo pitanje zdravih granica u obitelji.

"Prvo, kao baka i djed važno je da vi i vaš muž uspostavite realna očekivanja za svoju djecu. Recite svojim kćerima što ste spremni učiniti i dopustite im da se prilagode novim granicama. Vaše su kćeri bile sposobne donijeti te životne izbore pa su jednako sposobne nositi se s njihovim posljedicama. One će se prilagoditi novim granicama sve dok ih se vi pridržavate", tvrdi Fowler.

Poručuje baki da je kod kćeri stvorila osjećaj da su unuci njezina djeca, što nije dobro.

"Morate ih pustiti da se bore, a vi ćete samo uskočiti kada postane teško i kada vama to odgovara. Vi niste odlučili imati tu djecu i ne biste trebali biti osoba od koje se očekuje da ih odgaja. Povratite svoj mir i uživajte u životu. Planirajte putovanja, uživajte u zalascima sunca sa svojim suprugom i naviknite djecu da niste uvijek dostupni", zaključuje.

Pročitajte više