Bandić najavio: Svaka majka s troje i više djece dobit će status odgajateljice i prosječnu mjesečnu plaću

Foto: Index

PREDIZBORNA kampanja se zahuktava, svatko nudi najviše što može, ali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer je svima bacio rukavicu u lice! Prema jučerašnjim navodima, a službena potvrda objavljena je i na stranicama Bandićeve 365 Stranke rada i solidarnosti, Milan Bandić obećao je majkama koje imaju troje i više djece status odgajateljice s prosječnom mjesečnom plaćom u Republici Hrvatskoj (od 5,600 do 7,300 kuna), sve do navršene 15 godine djeteta!

Zvuči presavršeno. Zvuči kao da bi s ovim obećanjem mogao privući veliki postotak majki da na predstojećim izborima glasaju za #Premijera.

Konačne zaključke o ovoj temi Bandićeva će Gradska skupštine donijeti 31. kolovoza na izvanrednoj sjednici, a Bandić je pritom najavio i da će nakon izbor, ako mu narod izglasa povjerenje, iste odluke primijeniti i na cijelu državu.

„Bijela kuga je najveći hrvatski problem. Moramo imati pozitivni prirodni prirast. Badava nam svi projekti i planovi, ako nemamo djece. Grad Zagreb će stoga od 31. kolovoza priznati status odgajateljice svakoj majci koja rodi treće dijete i osigurati prosječnu plaću i radni staž do navršene 15. godine djeteta. Nakon izbora, tu mjeru ćemo primijeniti i na cijelu državu“, najavio je Bandić i time zapravo najavio povijesnu odluku čija ideja u našoj zemlji stoji još od Tuđmanove politike, ali nikada nije zaživjela.

Odluka o statusu odgajatelja neće doduše vrijediti samo za žene, već će i tate moći tražiti taj status i uz redovna novčana primanja za koje je zasad plan da će dolaziti iz gradskog proračuna, odgajati svoju djecu. Zapravo, odluku o statusu moći će tražiti bilo koji roditelj, posebno ako je dosad bio nezaposlen ili mu/joj mjesečna primanja ne premašuju iznos prosječne mjesečne plaće u RH. 

O tom će se zvučnom prijedlogu glasati na spomenutoj sjednici 31. kolovoza.

Valja međutim imati na umu da ovo nije isključivo Bandićev prijedlog. Ideja o statusu odgajatelja postoji još od 1996. godine, a zadnji su ga predlagali i članovi HDZ-a i Mosta. Izrađen je čak i prijedloga zakona koji još nije stigao u saborsku proceduru, no u njemu stoji da bi se odluka o pravnom statusu odgajatelja/ice trebao dati roditeljima s četiri i više djece.

No sigurno ne bi svi mogli zaslužiti takav pravni status jer se pritom moraju zadovoljiti određeni uvjeti - primjerice da osoba ima naše državljanstvo, da u RH živi minimalno deset godina te da nijedno dijete ne bude starije od 18 godina.

Ako bi Bandićeva odluka prošla, i ako baš on postane premijer, bit će to povijesni trenutak za sve hrvatske mame i za našu oronulu demografsku sliku.

Živi bili pa vidjeli hoće li to ostati samo mrtvo slovo na papiru i hoće li mu takva najava pomoći samo da na skorašnjim izborima donese pobjedu.

Pročitajte više