Bolnica pomoću čokoladnih jaja pojasnila što se događa s cerviksom pri porođaju

Foto: 123RF

BRITANSKA bolnica objavila je neobičnu fotografiju koja budućim majkama pojašnjava što se događa s njihovim cerviksom pri porođaju. Kako bi usporedili različite faze porođaja, upotrijebili su čokoladna jaja, a mnogi koji su vidjeli fotografiju kažu da čokoladu definitivno više neće gledati istim očima.

Naime, kada počnu trudovi, cerviks će se širiti kako bi beba mogla izaći. Tako će u početnoj fazi biti otvoren jedan centimetar, odnosno, prema grafici, poput minijaturnog jajeta, a na kraju će se otvoriti do deset centimetara, što odgovara veličini popularnog slatkiša Cadbury jaja.

“Za sve ljubitelje čokolade, ovo je dobar način da znate kako se odvija proces dilatacije cerviksa pri porođaju”, napisali su iz bolnice Royal Devon and Exeter Maternity Services na Facebooku.

Tisuće ljudi su komentirale njihovu fotografiju.

“Sretan Uskrs. Ljudsko tijelo je nevjerojatno, ali mislim da ću ove godine preskočiti čokoladna jaja”, kaže jedna osoba.

“Nisam sigurna je li me ova fotografija traumatizirala ili impresionirala”, dodaje druga.

“Nikad više neću gledati čokoladu istim očima”, tvrdi treća. 

Porođaj počinje kontrakcijama koje izazivaju postupno skraćivanje vrata maternice, odnosno cerviksa koji se počinje postepeno širiti.

Istovremeno se bebina glava polako spušta u zdjelicu i pritišće cerviks te pomaže procesu dilatacije. Kako se cerviks širi, kontrakcije mogu biti sve češće i dulje, a mogu biti i vrlo bolne.

Kad je cerviks potpuno otvoren, njegov promjer je oko deset centimetara.

Pročitajte više