Česta komplikacija u trudnoći nosi veći rizik od leukemije kod djece, kaže studija

Foto: Unsplash

DANSKI istraživači otkrili su da su slučajevi leukemije kod djece bili do 65 posto vjerojatniji ako je njihova majka imala urinarnu infekciju u trudnoći, donosi The Sun. Kako stoji u studiji koja je objavljena na stranicama National Library of Medicine, skupina znanstvenika koja je radila na ovom istraživanju pratila je stope ove bolesti kod više od 2.2 milijuna djece.

Otkrili su da upravo urinarna infekcija majke tijekom trudnoće povećava rizik od leukemije kod djeteta za više od jedne trećine. Vodeći autor Jian-Rong He sa Sveučilišta u Oxfordu rekao je: "Infekcije mokraćnog sustava tijekom trudnoće povezane su s većim rizikom od dječje leukemije kod potomaka. S obzirom na to da se malo zna o uzrocima dječje leukemije, ova otkrića sugeriraju važan smjer za istraživanje, kao i razvoj potencijalnih preventivnih mjera."

Neovisni stručnjaci kažu da spomenuta studija pridodaje sve većem broju dokaza koji povezuju stanje s čimbenicima koji utječu na djecu u maternici. No inzistirali su na tome da su šanse za razvoj bolesti još uvijek vrlo niske.

Liječnica i profesorica Helen Bailey rekla je: "Djeca čije su majke imale urinarne infekcije tijekom trudnoće imala su veće šanse za razvoj leukemije. Međutim, apsolutni rizik od razvoja leukemije ipak je još uvijek mali jer je to rijetko stanje.''

Pročitajte više