Četiri navike emocionalno najinteligentnije djece

Foto: Pexels

Emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja i upravljanja vlastitim emocijama, ali i emocijama drugih. Djeca s visokom emocionalnom inteligencijom postižu bolje ocjene, duže ostaju u sustavu obrazovanja te donose zdravije odluke.

Emocionalna inteligencija je vještina koju svako dijete može savladati. Većina stručnjaka vjeruje da je poučavanje djece da budu svjesni svojih emocija prvi korak. Ipak, razvijanje svijesti o tuđim emocijama ponekad djeluje brže i učinkovitije na razvoj emocionalne inteligencije, kako kod djece, tako i kod odraslih.

Evo četiri male navike emocionalno najinteligentnije djece.

1. Razvijaju vještine uočavanja emocija

Djeci možete pokazivati fotografije na kojima su portreti ljudi s različitim izrazima lica. Djeca moraju imenovati emocije likova, a za svaki odgovor dodijelite im bod, neovisno o tome je li točan. Bitno je da dijete uoči emociju.

2. Razumiju promjene raspoloženja

Svatko od nas može se jednog trenutka smijati, a drugog plakati. Emocionalno inteligentna djeca znaju prepoznati emocije i razumiju da svatko ponekad prolazi kroz njih.

3. Mogu označiti svoje emocije

Zamolite dijete da izrazom lica pokuša pokazati kako se osjeća, a vi pogađajte. Neka kimne kada pogodite, a ispravi vas kada pogriješite. Poanta je naučiti dijete prepoznati i pokazati određene emocije.

4. Oponašaju kako se vi nosite sa svojim emocijama

Kad god vam padne na pamet, zamolite dijete da pokuša prepoznati kako se osjećate. Kroz 30 dana mogli biste vidjeti izvanredan napredak u djetetovoj emocionalnoj inteligenciji, piše YourTango.

Poučavati emocionalnu inteligenciju puno je lakše nego naučiti dijete čitati, pisati, zbrajati i oduzimati. Tajna je znati što podučavati, a potom to često podučavati. Slijedite ova četiri koraka i uspjet ćete.

Pročitajte više