CrossFit zaljubljenicu ni trudnoća nije usporila, svaki dan radi 10.000 koraka

MATEA Grgec od 2012. bavi se CrossFitom. U ovu aktivnost se zaljubila do te mjere da je završila i tečaj za CrossFit lvl1 trenera. Zahvaljujući aktivnom životnom stilu koji vodi, trenutno, u 25. tjednu trudnoće, ne osjeća nikakve boljke drugog stanja o kojima se piše. Jedino što je podsjeća da je trudna je njezin trbuh.

"Od početka se osjećam sjajno i nisam imala mučnine. Nisam imala periode da su mi se gadili određeni mirisi ili okusi. Nemam nikakve bolove i još uvijek spavam po noći, a ubacim i popodnevni odmor, kao mala beba. Vjerujem da je moj životni stil, zdravi i aktivan životni stil djelomično zaslužan za to da se osjećam sjajno do te mjere da sam, dok se trbuh nije baš vidljivo pojavio, par puta iz šale komentirala suprugu da jesmo li sigurni da sam trudna", govori ova 32-godišnjakinja za Index.

Ipak, njeni treninzi sada nisu isti kao prije trudnoće. Prvo je čekala zeleno svjetlo doktorice, a čim se ponovno aktivirala, uočila je prednosti koje su joj motivacija da nastavi.

"Vratila sam se treninzima jer se bolje osjećam kada ih odradim. Imam općenito više energije tijekom dana. Nemam bolova i nisam ukočena. Znam da će mi biti puno lakše vratiti se treninzima nakon poroda ako sam i sada aktivna. Nema potrebe da mirujem 9 mjeseci budući da se sjajno osjećam i svi nalazi su uredni. A moram vam reći i da mala curka koju čekamo uživa u našim treninzima. Svaki put kada odradim trening, javi se sa svojim nožicama i ručicama jer se i ona aktivirala. Naša djeca će raditi ono što mi radimo. Suprug i ja želimo biti primjer našoj curici odmalena i da kroz nas i ona zavoli aktivni i zdravi stil života, koji smatram sve važnijim u današnje doba sve tehnologije i sve većeg broja djece prikovanih za male ekrane. Želimo biti primjer akcijama, a ne samo riječima", kaže Matea.

Na pravo fitness putovanje krenula je uz današnjeg supruga

Kao mala bavila se plesom, a tijekom osnovne škole nastavila je s tenisom, ali rekreativno, da je nešto drži aktivnom jer je odmalena voljela jesti. Voli i danas, ali mudrije.

"Do negdje treće godine faksa sam se isključivo zadubila u knjige kako bih sve razrede prošla s 5 i da na faksu dam sve kolokvije. Tek na trećoj godini sam se probudila i aktivirala i ubacila u svoje dnevne rutine brigu o sebi kroz treninge. Tada u teretani i s fokusom na prehranu, ali ne samo kroz dijete i restrikcije, već kroz razumijevanje što je to što nam nutritivno svakoga dana treba i kako se osjećati sjajno i energično", nastavlja.

Njezino pravo fitness putovanje krenulo je uz njezinog tadašnjeg dečka, današnjeg supruga, koji je opsjednut pronalaskom fontane mladosti i koji želi zdravo i aktivno tijelo do 90-ih godina.

"Kako je on kretao, tako sam mu se i ja pridružila jer me vodio taj dobar osjećaj brige o sebi", kaže.

"Najvažnije je ne bojati se vježbati i aktivirati u trudnoći, ali pod nadzorom i u skladu sa svojim sposobnostima"

Nakon dugog toplog ljeta vratila se CrossFitu pod budnim okom trenera kroz čiju je dvoranu prošlo nekoliko trudnica, ali i supruga koji se također time bavi.

"Sada radim modificirane vježbe puno manjeg intenziteta i puno manjih kilaža budući da sam prije zaista aktivno trenirala i došla do 90 kilograma u deadliftu. U trudnoći naravno da to neću raditi. Kako ulazimo u treće tromjesečje, tako postepeno smanjujem kilažu i više sam fokusirana na vježbe težinom svog tijela. Izbjegavam vježbe u kojima primarno rade trbušni mišići, ali kod svake trudnice najvažnije je uzeti u obzir koliko je aktivna osoba bila prije trudnoće, tako da se ne može uspoređivati netko tko nije prije trenirao naspram mene koja sam dizala velike kilaže prije trudnoće. Modifikacija je jako važna. Slušati svoje tijelo je jako važno. Ali rekla bih da je najvažnije ne bojati se vježbati i aktivirati u trudnoći, ali pod nadzorom i u skladu sa svojim sposobnostima i fizičkom spremom s kojom ulazimo u trudnoću", tvrdi Matea.

Trenutno trenira dva do tri puta tjedno CrossFit i jednom tjedno odradi brzu šetnju oko jezera Jarun. Ostale dane odradi minimalno 10.000 koraka i skoro svaki dan vježbe mobilizacije i istezanja.

"Što se tiče hodanja da budemo fit, moje uvjerenje, ali iz vlastitog iskustva, je da je primarna stavka prehrana. Tako da ako odradimo brzi hod, a ne pazimo što stavljamo na tanjur, neće biti nikakvog rezultata. Hodanje je za mene odličan početak aktivnosti kada je prehrana posložena. Većina ljudi nikada ne krene po svoj rezultat jer čeka pravo vrijeme i dovoljno vremena u danu da odradi treninge, a zanemaruje prehranu. Kako bi bilo jednostavno krenuti s aktivnosti da se svaki dan parkiraš malo dalje od posla i hodaš dio puta. Da koristiš stepenice umjesto dizala ili da si na kraju dana uzmeš vrijeme u danu i odradiš hodanje. Kreneš s tim, vidiš koliko se bolje osjećaš, vidiš prve promjene i onda se prioriteti mijenjaju i onda magično pronađeš i vrijeme za teretanu i nastavljaš dalje. Hodanje je odličan početak, ali bih stavila naglasak na brzi hod kako biste ušli u taj dio fat burn zone, a ne hodanje s noge na nogu", pojašnjava onima koji se pitaju može li se isključivo hodanjem skinuti kilograme, kao što tvrde zvijezde poput Rebel Wilson.

Trenira zbog dobrog osjećaja i svaki dan radi minimalno 10.000 koraka

Matea priznaje da joj se nije uvijek dalo trenirati i da nije uvijek sretna odlazila na treninge. Ali uspjela si je postaviti određene minimume i, vođena osjećajem nakon treninga, gurala je prema naprijed.

"Nakon treninga se sve aktivira, sretniji smo, produktivniji, znamo da smo napravili nešto za sebe i svoje tijelo. Želim da moje tijelo bude zdravo, aktivno i pokretno, a ne da me stalno nešto boli. I da, za mene je to uživancija i ne smatram treninge kao mučenje, kako me znaju pitati - zašto se patiš s treninzima. Ja to radim zbog tog dobrog osjećaja i energije. Koliko god smo putovali, radili, bili na raznim gostovanjima, uvijek bih odradila 2 do 3 treninga tjedno. Općenito vodim jako aktivan životni stil i kod nas doma nema ljenčarenja. Svaki dan radim minimalno 10.000 koraka, a najviše smo se aktivirali šetnjama s našim psom i rijetko ćete nas vidjeti da ležimo i ništa ne radimo. Ako ne radimo poslovne aktivnosti, ili smo u šetnji sa psom, ili brzo hodamo, ili treniramo, ili smo u našoj maloj gym sobi, gdje radimo istezanja i mobilizaciju", govori Matea.

Kako izgleda prehrana tjelesno aktivne trudnice?

Prehrana u trudnoći joj je ista kao i prije, osim što više uživa u sezonskom voću i povrću, koje je sada u puno većim količinama na njezinom tanjuru.

"Prije trudnoće nisam jela toliko mesa, a sada osjećam da mi odgovara i da mala traži taj oblik proteinskog unosa, ali kod mene je to većinom piletina i puretina. Imam redovne obroke kao i prije trudnoće. Nikada ne preskačem doručak. Nema izbacivanja večere i fokusirana sam na redovne međuobroke, koji su mi se pokazali jako važni kroz drugo tromjesečje kako bih održala razinu energije tijekom dana. I prije sam bila jako fokusirana na zdrave i izbalansirane obroke i već dugo koristim primjerice pirovo brašno umjesto bijelog brašna. Ne koristim uopće bijeli šećer, a ako radim kolače, koristim eritrit ili med. Od masti koristim maslinovo i kokosovo ulje. Tako da u našoj prehrani nema restrikcija, ali svjesno jedem i imam razumijevanje hrane koja hrani moje stanice za razliku od hrane koja samo hrani naše okusne pupoljke", ističe.

U trudnoći je povećala unos vitamina i omega kiselina. Ne prejeda se, ali jede redovno, otprilike svaka 3 sata.

"Tako sam se hranila i prije tako da za mene to nije ništa drugačije. Doma ne jedemo grickalice i slatkiše. Ako jedemo slastice, ja ih napravim u zdravoj i izbalansiranoj varijanti i općenito ne punimo hladnjak i kuhinju raznim grickalicama ili gotovim umacima, nego radimo svoje. Užine su uvijek uz mene - proteinske pločice i voće, orašasti plodovi. To su mi najdraže opcije koje me kvalitetno zasite i ne poigraju se s razinom šećera u krvi. Mala i ja uživamo u svemu i naučile smo balansirati obroke, a ako dobijem želju za slatkim, pojedem voće, napravim čokoladni proteinski shake, pojedem proteinsku čokoladicu ili čokoladicu s minimalno 70% kakaa. To su namirnice koje imamo doma. Sada imam još veću odgovornost da tijelo nahranim nutritivno i ne vodim se onim 'jedem za dvoje' jer, realno, ako na početku trudnoće krenemo tako razmišljati, javit će se gladne oči, a realnost je da je u početku plod toliko mali da zaista nema potrebe jesti više nego prije", pojašnjava.

U drugom tromjesečju trudnoće pojačala je međuobroke, odnosno ubacila jedan dodatni. Kaže da joj to više odgovara nego da količinski više pojede u jednom obroku.

O povratku u formu nakon poroda ne brine

"Vidjet ćemo kako će se stvari sada razvijati kako ulazimo u zadnje tromjesečje", pojašnjava, a koliko će joj vremenski trebati da se vrati u formu nakon poroda - ne zna.

"Odgovor na to pitanje nije moguće dati ni kada nismo trudni i krenemo raditi na rezultat, pa tako ni u ovoj situaciji. Bilo koje vremensko ograničenje koje si postavljamo samo znači da nismo odlučili usvojiti zdrave navike za dugoročno održive rezultate, nego da smo spremni investirati samo određeno vrijeme i onda se javljaju frustracije i nezadovoljstva i odustanemo. Ako smo fokusirani da svaki dan damo najbolje od sebe da izbalansiramo obroke, da ih ne preskačemo, da pijemo dovoljno vode i da smo aktivni i radimo to dosljedno, rezultat će doći. Koliko će biti potrebno? Koliko god jer za mene nema kraja brige o sebi, o mom zdravlju i dobrom osjećaju. Tako da nema ni brige koliko će biti potrebno", zaključila je u razgovoru za Index.

Pročitajte više