Cure vs dečki: Razlike u odvikavanju od pelena

Foto: Instagram
 
JEDNA od većih prekretnica u razvoju djeteta svakako je njegovo odvikavanje od pelena. Svako dijete zahtijeva sasvim individualan pristup, odnosno ne postoji tajna uspjeha osim truda i upornosti i roditelja i djeteta. Donosimo vam razlike s kojima se roditelji susreću u odvikavanja od pelena kod djevojčica i dječaka.
 
Bez obzira na to koliko se trudili jednako odgojiti djecu, uvijek će se svako dijete prvenstveno isticati po svom spolu. Dječaci već od malih nogu pokazuju fizičku interakciju sa svijetom, dok su djevojčice oduvijek bile nježnije i osjetljivije. Upravo zbog toga živčani sustav djevojčica ranije sazrijeva, pa će i ranije osjetiti potrebu da odbace pelenu.
 
Dječacima će trebati nešto više vremena i to je sasvim normalno. Tjeranje djece na odvikavanje od pelena prije nego što su spremni na to, imat će neželjeni kontraefekt. Dječaci imaju slabiju koncentraciju pa će učenje novih vještina biti znatno teže nego kod djevojčica.
 
 
Odvikavanje kod djevojčica
 
S djevojčicama treba pričati o odvikavanju od pelena. Kupite zanimljivu knjigu koja će djevojčicama zbog zanimljivih likova dati dodatnu motivaciju da prestanu nositi pelene.
 
Djevojčice imaju mnogo više pitanja nego što je to slučaj kod dječaka i potrudite se u tome da pronađete zadovoljavajući odgovor na svako od njih. 
 
Objasnite joj pravilan način brisanja nakon uriniranja kako biste izbjegli moguće infekcije.
 
 
Pohvalite ju za svaki pokušaj odlaska na WC, čak i ako ne uspije stići do njega na vrijeme.
 
Osuda zbog toga u ovim slučajevima može narušiti djetetovo samopouzdanje pa će ono nazadovati.

 
Osmislite grafikon na kojem ćete bilježiti uspjeh u odvikavanju od pelena.
 
Odvikavanje kod dječaka
 
Umjesto educiranja putem knjiga, dječacima će mnogo zanimljivije biti to da se odvikavanje od pelena obavi tako da nužda postane svojevrsna sportska disciplina. U "tutu" ili školjku ubacite "metu". To može biti komadić papira, malo pjene za brijanje ili obojene žitarice. Dijete treba pogoditi određeni predmet prilikom mokrenja. 

 
Kod dječaka su nazadovanje i zastoj u odvikavanju znatno češći i s tim se jednostavno trebate pomiriti. Ako dijete gubi zanimanje, pokušajte ga motivirati. Ako mu odmah stavite pelene, odvikavanje će krenuti ispočetka.
 
Kao i kod djevojčica, izbjegavajte pokudu. Pohvalite dijete kada uspije, a utješite ga ako se slučajno dogodi "nezgoda".

I svakako osigurajte mnogo klincima zabavnih gaćica, da se što prije izvuku iz pelene i uvuku u taj neodoljiv ljetni outfit. 

Pročitajte više