Dijete vas je uhvatilo u vođenju ljubavi? Evo kako reagirati ovisno o njegovoj dobi

Foto: Shutterstock

SIGURNI smo da ne postoji roditelj koji ne strahuje zbog moguće situacije da ga dijete slučajno uhvati dok s partnerom vodi ljubav. Ipak, koliko god ta situacija bila neugodna i zbunjujuća, postoje jednostavna rješenja kako pravilno reagirati sukladno djetetovoj dobi. Naime, stručnjaci upozoravaju da je najveća pogreška koju u takvoj situaciji možete napraviti upravo ignoriranje onoga što se dogodilo.

"Umjesto vrištanja, paničnog traženja odjeće ili brzog trčanja u kupaonicu, pokušajte ostati smireni. Tako nećete uplašiti dijete svojim nepromišljenim reakcijama. Pitajte ga smireno treba li nešto ili mu samo mirnim tonom objasnite da mama i tata trebaju malo vremena za sebe te da se ne treba bojati. To će uvelike pomoći sprječavanju straha i anksioznosti kod djeteta", savjetuje klinička psihologinja Azza Brown za portal Essential Mums.

Dodaje kako pravilni odgovori na ovu neugodnu situaciju mnogo ovise i od samoj dobi djeteta. Naime, dijete od dvije godine neće shvatiti što se točno događa kao što bi to moglo dijete koje je već krenulo u školu. Stoga, bitno je da razgovarate s djetetom na način koji ono može razumjeti.

Beba

Kada je riječ o malim bebama, roditelji se često plaše da bi ono što je vidio na njihovom mališanu moglo ostaviti posljedice ili uzrokovati traume. To, objašnjava psihoterapeutkinja, nije nimalo točno.

''Mnoge obitelji spavaju u krevetu s bebama ili je bebin krevetić u njihovoj spavaćoj sobi. Nema ništa štetnoga u tome da roditelji iskazuju ljubav u blizini bebe dok ona spava ili je pored njih zaokupljena nečim drugim. Bebe ne mogu shvatiti što roditelji zapravo rade, pa to nije niti od značaja za njih'', objašnjava psihoterapeutkinja Jennifer Naparstek Klein.

Dijete vrtićke dobi

Za razliku od beba koje u većini slučajeva neće razumjeti ni reagirati na viđeno, djeca vrtićke dobi mogla bi se uplašiti zbog zvukova koje su čula pa ih zato morate uvjeriti da je sve u redu i da se ništa loše ne događa.

Stručnjaci savjetuju da nije dobro lagati, već je sasvim dovoljno objasniti im kako su se mama i tata grlili na poseban način, kao što se naprimjer grle samo odrasli koji su zaljubljeni. Recite da nitko nije povrijeđen i stanite na tome, jedino ako dijete ne bude imalo dodatnih pitanja.

Dijete školske dobi

U ovoj dobi dijete je već svjesno svega oko sebe, ali i znatiželjno pa možete očekivati mnogo pitanja o neugodnoj situaciji u kojoj ste se našli. Kako donosi portal Parenting, važno je da prilikom bilo kakvog objašnjavanja vodite računa o djetetovim osjećajima.

Naime, ako vidite da je vidno uznemireno ili mu je neugodno razgovarati o onome što je vidjelo, pričekajte da se smiri ili mu preusmjerite pažnju na nešto drugo. Isto tako, stručnjaci smatraju da je ova dob pravo vrijeme da naučite dijete da poštuje tuđe granice i privatnost.

Pročitajte više