Dijetetičarka: Postoji razlog zašto djeca trebaju rano jesti kikiriki

Foto: Shutterstock

STRAH od uvođenja novih namirnica u prehranu beba vrlo je stresan za mnoge roditelje, posebice zbog straha od pojave alergija. Prema mišljenju stručnjaka, najbolji način za rješavanje potencijalnih alergija je rano odvikavanje bebe od dojenja, prenosi Huff Post.

S ovime se slaže i dječja dijetetičarka Lucy Upton koja ističe da, suprotno kontroverznom mišljenju da se bebama ne smije davati hrana prije šest mjeseci života, za bebe kod kojih postoji veći rizik od alergija, prikladnija je granica od četiri mjeseca. Objasnila je da su se "smjernice toliko promijenile, povijesno je roditeljima rečeno da izbjegavaju davati kikiriki do druge ili treće godine života, a ono što smo vidjeli je povećanje stope alergije na kikiriki".

Što pokazuju istraživanja?

Nekoliko istraživanja provedenih posljednjih godina pokazuje da je, kada je u pitanju kikiriki, bolje čim prije ga uvesti u dječju prehranu. "Studija The Learning Early About Peanut Allergy otkrila je da je u određenim populacijama, u kojima su rano uveli kikiriki, njihova stopa alergije na kikiriki bila vrlo niska u usporedbi s Ujedinjenim Kraljevstvom", prenosi Huff Post. Što dulje roditelji čekaju s uvođenjem određenih namirnica, to se više povećava rizik od razvoja alergija na te namirnice, dodaju.

Dijetetičarka Upton preporučuje da roditelji ne čekaju predugo s davanjem kikirikija djeci. "Rekla bih da ga dajete rano i često, što je jako važno, a to možete učiniti s mljevenim kikirikijem dodanim u curry ili čak umiješanim u jogurt. Ne mora to biti maslac od kikirikija na tostu", objašnjava ona.

Upton smatra da bi roditelji bebama već trebali dati kikiriki u dobi između četiri i šest mjeseci, neposredno nakon što ih odviknu od dojenja, a potom vidjeti kako će reagirati na namirnicu.

Roditelji moraju znati na koje simptome trebaju obratiti pažnju

Ipak, savjetuje da se roditelji prije odluke posavjetuju s liječnikom opće prakse te da znaju na koje simptome trebaju obratiti pozornost ako je dijete alergično na određenu namirnicu. 

"Malo je djece koja imaju ozbiljne alergijske reakcije u prvim mjesecima života, ali postoje. Obično se reakcija pojavljuje unutar nekoliko minuta, najčešće u razmaku od 15 do 30 minuta", objašnjava Upton i dodaje da roditelji moraju pripaziti na simptome poput osipa, ekcema i koprivnjače, a u težim slučajevima može doći do oticanja lica. Međutim, ističe da, suprotno mišljenju, bebe nisu najčešće alergične na kikiriki, nego na kravlje mlijeko, prenosi Huff Post. 

Pročitajte više