Djeca "pokupe raspoloženje" odraslih i javlja se problem noćnog buđenja

Foto: 123rf
 
MALA djeca trebaju 12 do 14 sati sna dnevno. Buđenje po noći i potreba da je se utješi nije nikakav poremećaj i većina beba to radi do svoje treće godine kada bi se napokon trebao uspostaviti pravilan ritam spavanja.
 
Kako dijete raste, učestalost i trajanje razdoblja budnosti tijekom noći se smanjuju. Bebe, u prvih nekoliko mjeseci, nisu još uvijek sposobne regulirati svoja emocionalna stanja. Zbog toga se intenzitet noćnog plakanja pojačava u prva tri mjeseca, a potom,  polagano i postepeno  slabi. Beba  plače zbog raznih razloga koji uključuju glad, bol ili druge fizičke neugodnosti, a ponekad samo iz želje za fizičkim kontaktom.
 
Kad se beba probudi tijekom noći, ona treba vašu pomoć da ponovno zaspi. Mnoge roditelje česta buđenja bebe noću jako brinu. Najnovija istraživanja pokazala su da je buđenje po noći potpuno normalna pojava i da se čak 66% šestomjesečnih beba budi barem jednom ili dvaput u tjednu, dok se ostatak (njih 34%) budi još češće, odnosno svaku noć. I bebe od godinu dana još uvijek se u velikom broju bude tijekom noći i plaču čak i nakon što su usvojile određenu rutinu spavanja.
 
Ako se budi noću i neutješno plače, vašoj je bebi možda potreban neki predmet ili tjelesni dodir da bi se ponovno uspavala. Mnogu djecu smiruju duda, bočica ili dojenje.
Moguće je da vašoj bebi nešto smeta da zaspi, naprimjer  previsoka ili preniska temperatura u sobi, neudoban krevetić, predebeo ili pretanak pokrivač, izvor svjetla ili buka.
Dok dijete uči razne novosti u svome životu, puzati, dizati u sjedeći položaj, hodati, govoriti i druge vještine, to može poremetiti njegovo spavanje noću, pa i odmor tijekom dana. To je posve razumljivo ako se prisjetite da je i s vama tako. Kada imate mnogo toga na umu tijekom dana, navečer teže zaspite.
 
Izbijanje zubića traje gotovo dvije godine i za to vrijeme roditelji u većini slučajeva ne mogu biti sigurni plače li dijete zbog toga ili nečeg drugoga.
Ako vašu bebu ne bude bolovi i nema fizičkih smetnji, a i dalje se uporno budi, razmislite jeli uznemireno zbog nečega. Djeca lako mogu „pokupiti“ raspoloženje odraslih, ako ste vi pod stresom to i vaša beba osjeća.
 
Imajte na umu da noćni strahovi i ružni snovi, kod malo veće djece, se često pokreću kada su djeca premorena tijekom dana. Iako ne možete spriječiti noćne more, možete smanjiti njihovu vjerojatnost ograničavanjem izlaganju neprimjerenih knjiga te filmova. Djeca još ne znaju razlikovati san od stvarnosti te će zbog toga možda odbijati poći na spavanje. Uglavnom se problem kod djece između dvije i dvanaest godina rješava spontano i malo kada zahtjeva liječničku intervenciju.
 
Također kod malo starije djece, ne trebaju svi istu količinu sna, no ipak postoji minimum koji im je potreban za kvalitetan odmor zahvaljujući kojemu će tijekom dana obavljati aktivnosti bez promjene raspoloženja. I, doista, na temelju određenih znakova može se ocijeniti spava li vaše dijete dobro ili ne, a to su: razdražljivost, agresivnost, želja za snom u vrijeme kada inače ne spavaju.
 
Buđenje noću potpuno je normalno ponašanje dojenčadi i beba. Vrlo je važno da im pomognemo u tim trenutcima da se umire i ponovno zaspu, a na taj način ih ujedno učimo kako će jednog dana umiriti sami sebe. Doći će vrijeme kad će vaše dijete trebati manje pažnje, osloniti će se na ono što ste ga naučili i samo sebe uljuljuškati u san znajući da ste tu, da ste blizu i da je najbolje ponovno zaspati.
 
Bebe su odlične u komunikaciji s roditeljima i pokazat će vam na razne načine što ih muči. Roditelji vrlo brzo pohvataju neke obrasce ponašanja koji kod bebe ukazuju na neku specifičnu neugodnost.
 

 

Pročitajte više