Dječačić rođen težak 480 grama bori se za život mazeći se s bratom blizancem

DJEČAČIĆ rođen težak samo 481 gram bori se za život zahvaljujući maženjima jednojajčanog brata blizanca kojim je opsjednut.

Chester Graves i njegov brat Otis rođeni su u 28. tjednu trudnoće, 15. srpnja ove godine. Chester je bio težak nepunih pola kilograma, dok je Otis bio tri puta veći i težio je 1559 grama. Nakon šest tjedana, Otis je otpušten iz bolnice i sada teži 2806 grama, dok se Chester od rođenja bori za život i dogurao je do 1530 grama.

Roditelji ovih čudesnih blizanaca Kelly i Billy Graves kažu da ne sumnjaju u to da je Chesterova borba za opstanak posljedica veze koju dijeli sa svojim jednojajčanim blizancem.

"Maženja su mu pomogla da se nastavi boriti", kaže mama Kelly.

Prvi njihov susret dogodio se 22. rujna. Otis je spavao, a Chester nije mogao skinuti pogled s brata kojeg su polegnuli pokraj njega. Dirljiv prizor zabilježen je i kamerom, a odvio se na neonatalnoj jedinici u bolnici Southend, gdje će Chester vjerojatno provesti još dva mjeseca.

"Još uvijek je u inkubatoru i prima kisik. Jedva čekamo da dođe kući, nadamo se da će to biti u studenom", dodala je Kelly za britanske medije.

Kelly je doznala da je Chester manji od brata na ultrazvučnom pregledu u 16. tjednu trudnoće. Razlika u veličini dva brata bila je posljedica stanja koje se zove selektivno intrauterino ograničenje rasta, zbog čega Chester nije dobivao potrebne hranjive tvari iz posteljice, čime se zaustavio njegov rast. Zato je u 19. tjednu trudnoće primljena u bolnicu Kings College u Londonu.

"Podvrgnuta sam endoskopskoj laserskoj operaciji koja je izvedena kako bi se bebe odvojile u maternici. To je napravljeno da bi, u slučaju da Chester ne preživi, Otis bio zaštićen od smrti ili trajnog oštećenja mozga", pojasnila je. 

Nakon operacije, Chester je dobivao u prosjeku 25 grama tjedno, a Otis 100. Kelly je u 28. tjednu trudnoće puknuo vodenjak. Podvrgnuta je carskom rezu.

"Otis je rođen prvi i stavljen u inkubator. Onda je stigao i Chester. Imao je upalu tkiva u crijevima i rupu u srcu, koja se srećom zatvorila. Morao je i na operaciju oka."

Par ima i troje starije djece - Phoebe (10), Florence (8) i Alberta (5). 

"Još nisu uspjeli upoznati Chestera zbog ograničenja vezanih za koronavirus, ali jedva čekaju da dođe kući. Otis je s nama, ali osjećaj je gorko-sladak jer ne možemo uživati dok obje bebe ne budu s nama", zaključuje majka.

Pročitajte više