Djevojčica iz Ukrajine koja je u ratu izgubila nogu počela je voziti bicikl

Screenshot: Facebook

ŠESTOGODIŠNJA Marinya iz Ukrajine je u ruskom raketnom napadu 2022. izgubila nogu, a sada je naučila voziti bicikl. Ona je prvo dijete koje je dobilo protezu od početka rata, a vještinu koju je savladala su kamerom dokumentirali fizioterapeuti i podijelili na Facebook stranici Kijevskog instituta za rehabilitaciju.

 

Djevojčica je hrabro biciklirala kroz čunjeve sa svojom novom protetičkom nogom, koju je na početku odbijala koristiti. Naime, u raketiranju Hersona je ranjena i njezina mama Natalia pa su se njih dvije morale razdvojiti zbog liječenja u različitim bolnicama.

Prema The Independentu, djevojčica je bila vezana za majku i teško joj je palo što su odjednom odvojene. Djevojčica je imala poteškoća s odlaskom na WC, kretanjem i samostalnim odijevanjem. Njezina psihologinja Tetiana Pidkova rekla je da je curica, kao rezultat gubitka uda, razvila i PTSP. Nakon što se ponovno povezala s majkom, trauma se aktivirala i prvotno je odbijala koristiti protezu. Nakon što je prebrodila dio traume, uz pomoć psihologa, prihvatila je protetičku nogu kao svoju i dala joj ime Kesha.

Pročitajte više