Djevojčice već u dobi od četiri godine imaju problema sa zglobovima zbog debljine

Foto: Shutterstock

Djevojčice stare četiri godine posjećuju liječnike zbog problema sa zglobovima uzrokovanih pretilošću. Podaci iz evidencije liječnika opće prakse u Velikoj Britaniji pokazuju da su djevojčice gotovo dvostruko češće tražile pomoć zbog mišićno-koštanih problema od svojih vršnjaka.

Podaci o 120.000 djece pokazuju da su najčešći problemi s koljenima i leđima, a liječnici upozoravaju da su uzrokovani prevelikom tjelesnom težinom. Isti problem nije primijećen kod dječaka, tvrde istraživači sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu.

Analizirali su 63.418 djece u dobi od četiri do pet godina i 55.364 djece u dobi od 10 do 11 godina. Otprilike 8.9 posto dječaka bilo je pretilo u usporedbi sa 7.1 posto djevojčica pri polasku u predškolu, u dobi od četiri godine, što se povećalo na 19.9 posto, odnosno 14.4 posto u šestoj godini.

Otkriveno je da je osam posto djece u dobi od šest godina imalo barem jedan pregled u vezi s problemima zglobova, što je pet posto više u odnosu na prvi pregled napravljen s četiri godine. Sveukupno, djevojčice su se češće javljale s problemima vezanim za zglobove, pokazuju nalazi objavljeni u Archives of Disease in Childhood.

"Nadamo se da će naša otkrića povećati svijest o važnosti lošeg zdravlja mišićno-koštanog sustava te potaknuti dodatna istraživanja u razumijevanju veze s pretilošću u dječjoj dobi", izjavila je Nicola Firman sa Sveučilišta Queen Mary.

Firman smatra da je potrebno učiniti više kako bi se spriječila pretilost i potencijalno smanjio rizik od bolova mišićno-koštanog sustava. Upozorila je i da loše zdravlje mišićno-koštanog sustava tijekom djetinjstva ima potencijal značajno utjecati na kvalitetu života tijekom djetinjstva, ali i u adolescenciji te odrasloj dobi.

Pročitajte više