Druga trudnoća: Što ću ovoga puta napraviti drugačije?

Foto: WeHeartIt

TRUDNI ste drugi put. Iako znate kako sve funkcionira i cijelu ste trudnoću već jednom prošli, neke ćete stvari ovoga puta napraviti drugačije.

1. Vjerovati instinktima

Ovo može biti teško shvatljivo novim mamama koje nemaju pouzdanja u svoje sposobnosti kao trudnice i majke. Onaj unutrašnji glas koji vam govori što je dobro, a što ne za vas i bebu u drugoj će trudnoći zato doći do izražaja jer ćete biti opuštenije.

2. Pitati za pomoć


Dok ste rađali prvo dijete, vaši prijatelji možda još nisu imali djecu. Ili niste htjeli nikoga opterećivati, a povremeno vam je bilo teško. Dosad ste si vjerojatno već stvorili krug roditelja s kojima se družite ili s čijom se djecom vaš mališan druži pa će podrška ovoga puta dolaziti s više strana.

3. Ne otkrivati ime djeteta prije rođenja

Rasprave o djetetovu imenu prije nego što se rodilo možete izbjeći samo ako ga - nikome ne kažete. Netko će uvijek imati svoje mišljenje ili kritiku i predlagati još gomilu imena, što vam je tijekom prve trudnoće vjerojatno poprilično išlo na živce. Dijete je vaše, vi mu dajete ime i nemate se zašto upuštati u rasprave.

4. Izlaziti s partnerom


Koliko se god posvetili djetetu, ne biste trebali zapostaviti ni odnos s partnerom. Važno je povremeno naći vremena jedno za drugo, bez djeteta. Neka baka, teta ili netko kome vjeruje pričuva dijete dva sata jednom tjedno da se možete u miru napričati i izaći na večeru, u kino ili kamo god s partnerom.

5. Manje se brinuti ako vas ne razumiju

Neki prijatelji razumiju kroz što prolazite, neki ne. Životni putovi se udaljuju, a za to vam vrijeme u život ulaze novi ljudi s kojima ste na istoj valnoj dužini. S nekim prijateljima dolazi do zahladnjenja odnosa nakon rođenja djeteta. Objasnite im koliko vam se život promijenio i da ne možete svake subote dočekati zoru u lokalnom kafiću. Ako shvate - odlično, ako ne - njihov problem.

6. Naučiti si oprostiti

Roditeljstvo je puno pogrešaka, one su dio procesa i vjerojatno se teško nosite s njima jer znate da loše utječu na vašu djecu. Imajte stalno na umu da sve što radite, radite najbolje što znate i možete.

 

Pročitajte više