Dugine bebe: Zašto je trudnoća nakon pobačaja strašno teška?

Foto: Unsplash

TERMIN "dugina beba", "dijete nade" ili "rainbow baby" koristi se za dijete koje je rođeno neposredno nakon gubitka djeteta, bilo da se radi o pobačaju, mrtvorođenčetu ili postporođajnoj smrti. No iako postoji teza da roditelji prestanu tugovati nakon što ostvare drugu trudnoću, klinička psihologica i profesorica na Sveučilištu Villanova, doktorica Rayna D. Markin, objasnila je nedavno za Today da se zapravo radi o potpuno drugim osjećajima i emocionalnim stanjima kroz koja roditelji prolaze.

"Trudnoće netom nakon smrti djeteta vrlo lagano mogu prizvati osjećaj privrženosti umrloj bebi te izazvati uspone i padove u ponašanju koji su van svih ljestvica."

Markin, koja se specijalizirala za gubitak trudnoće i neplodnost, kaže da nije neuobičajeno osjećati se poput ratnog veterana koji se vrati s bojišnice pa mu se onda pričinjava opasnost iza svakog ugla. Prema njezinom mišljenju, osobe u ovom razdoblju vrlo često istovremeno osjećaju i krivnju i užitak i zapravo nisu sigurne kako bi se trebale postaviti. Jedna od njih je i Linda Mullarkey koja je nakon dva teška spontana pobačaja ostala trudna s djevojčicom.

"Imala sam potpuno iracionalne misli. Nisam željela nigdje objaviti da sam ponovno trudna da ne ureknem trudnoću, a snimke s ultrazvuka sam skrivala od svih osim od supruga", rekla je Linda i dodala: "Bila sam užasnuta od pomisli da bih se mogla vezati za nju. To naravno nije ovisilo o mojoj želji, nego se dogodilo samo od sebe i onda sam se počela bojati da ću u svakom trenutku iskrvariti."

Kroz slične osjećaje prošla je i manekenka Lindsay Ellingson koja je priznala da je, nakon što je na Instagramu objavila da je trudna, osjećala krivnju te da je dok su joj svi čestitali bila tužna i traumatizirana.

"Na društvenim mrežama sve što vidimo su savršene trudnoće i savršene bebe. Kada sam pobacila, osjećala sam se usamljeno i izolirano", prisjetila se Ellingson i dodala: "Znajući da sam ponovno trudna, zadnje što sam htjela je dovesti neku drugu ženu u situaciju u kojoj sam se ja nalazila u to vrijeme. Zato moram biti iskrena. Mentalni oporavak koji je doveo do novog početka i mogućnosti da se radujem ovoj trudnoći bio je težak, ali se isplatio."

Voditeljica podcast showa Erica McAfee može se poistovjetiti s ovime kroz što Ellingson prolazi. Ona je izgubila sina tijekom poroda i kćer u 18. tjednu trudnoće. Kada je saznala da je ponovno trudna, nije joj bilo jednostavno prebaciti se u stanje sreće zbog trudnoće.

"U početku sam osjećala anksioznost i strah, nisam znala što ću. Opterećivala su me pitanja 'Što ako?' i nisam se mogla snaći“, rekla je McAfee i dodala da joj je terapeut preporučio da vodi blog o trudnoći i pokuša se povezati s ostalim majkama koje su imale slično iskustvo.

"To je na mene djelovalo terapeutski. Počela sam slaviti svaki mali korak, svaki tjedan i svaki dobar pregled. Dopustila sam si da uživam u svom tijelu i promjenama koje se na njemu događaju i trudila sam se da moja beba ne osjeća stres i da mu ne prenosim nikakvu negativnu energiju", kaže McAfee.

Postoje različiti načini za borbu s anksioznošću tijekom trudnoće s duginim djetetom. Liječnica Jessica Zucker, psihologica specijalizirana za žensko reproduktivno i mentalno zdravlje, sugerira grupe podrške i mantra meditacije.

"Ponavljajte si: 'Trenutno sam trudna i sve je u redu'", savjetovala je Zucker i podsjetila da je jako bitno stalno se podsjećati da trudnoća dobro napreduje i da je sve u redu da bi se lakše nosile sa strahom. Za one koji su podrška trudnicama, Zucker savjetuje izbjegavanje klišeja poput „barem si ponovno trudna“ ili „valjda će ovog puta sve biti u redu“ te da umjesto toga objasne da su tu s njima tijekom cijele trudnoće, da postavljaju pitanja i što je više moguće razgovaraju.

"Važno je da žene osjete da imaju prijateljicu s kojom mogu podijeliti i dobre i loše dane te da znaju da će ih podržati bez obzira na to kako se osjećaju“, zaključila je Zucker.

Pročitajte više