Evo kada bi vam dijete trebalo početi pomagati u kućanskim poslovima

Foto: 123RF

NIKAD nije bio bolji trenutak da dijete krenete privikavati na pomaganje u kući. Čak i ako imate mlađe dijete, ono je spremno na taj korak, tvrdi stručnjakinja za dječji razvoj dr. Deborah Gilboa.

Ona je izračunala da bi djeca već s 18 mjeseci trebala biti uključena u obavljanje kućanskih poslova. Kako kaže, to će djeci pomoći da postanu “dobra u rješavanju problema”. 

Od 18 mjeseci do tri godine

Dr. Deborah je za britanski portal The Sun pojasnila da bi roditelji trebali iskoristiti ovu dob, kada djeca žele biti samostalna, i potaknuti ih da neke stvari obavljaju sama. 

“Mala djeca uživaju ako rade ono što su inače takozvani poslovi za odrasle, ali nemojte im davati preteške zadatke”, kaže i savjetuje da to bude, primjerice, pridržavanje metlice dok vi metete pod. 

Također napominje da ne dajete djetetu posao koji ćete morati “popravljati” jer ćete mu tako dati do znanja da nije korisno.

Četiri do pet godina

U ovoj dobi djeca obično mogu sama izvršiti zadatke u kući koje im zadate poput spremanja igračaka ili postavljanja stola, ali često se toga ne sjete sama. 

Zato dr. Deborah predlaže roditeljima da podsjete dijete ako žele neku pomoć te da ga pohvale za uspješno izvršen zadatak.

Šest do osam godina

“Odličan izbor za dijete ove dobi je povjeriti mu dnevne zadatke poput brige o ljubimcu ili slaganja posuđa u perilicu. Jednom tjedno je lakše obaviti posao, ali na ovaj način će prije izgraditi naviku”, pojašnjava. 

Devet do 11 godina

Dr. Deborah kaže da roditelji iskoriste sposobnost djeteta da rješava probleme u ovoj dobi. 

“Možete mu početi povjeravati brigu o planiraju nabavke ili slično”, dodaje stručnjakinja.

12 do 13 godina

Djeca bi prema dr. Deborah u ovoj dobi mogla biti izvrsna pomoć kad je u pitanju pomoć oko pripreme povrća za večeru, pranje posuđa ili kuhanje večere. Ako je riječ o aktivnostima na otvorenom, savjetuje da vam dijete pomogne u pranju automobila. 

14 do 16 godina

Sada je vrijeme da djetetu povjerite brigu o većim zadacima. Može pripaziti na mlađu braću ili skuhati obrok za cijelu obitelj jednom tjedno.

16 do 18 godina

Djeca se sada pripremaju da budu potpuno samostalna i ključno je vrijeme da usavrše sve životne vještine.

Dr. Deborah zato predlaže da ih podučite stvarima kao što su plaćanje režija ili održavanje automobila. 

Pročitajte više