Evo kako izgleda epiziotomija tijekom porođaja

Foto: Profimedia

TIJEKOM porođaja može doći do neočekivanih izazova. Epiziotomija možda zvuči zastrašujuće, ali je uobičajena procedura koja se odnosi na rez na otvoru rodnice. Prakticira se kako bi pomogao pri teškom porođaju i spriječio pucanje osjetljivog tkiva. 

Na stranici Tiny Hearts Education medicinska sestra i majka Nikki Jurcutz pojasnila je kako taj postupak izgleda. 

"Epiziotomija se izvodi kako bi spriječila ozbiljna oštećenja međice. Pucanje može značajno utjecati na buduće porode i seksualna iskustva, ovisno o mjestu pucanja i ozbiljnosti, pa ga je bolje spriječiti", pojasnila je.

Postupak se ne preporučuje rutinski, već postoje posebne okolnosti kada se može izvesti. 

"Potrebna je kada je sigurniji izbor za majku i bebu. Primjerice ako žena zbog visokog krvnog tlaka ne može snažno tiskati ili su liječnici zabrinuti zbog otkucaja srca bebe ili njenog nezgodnog položaja. Možda će trebati ako je beba pod stresom i treba ubrzati porod ili ako je bebino rame zaglavljeno za zdjeličnu kost", dodala je Jurcutz.

Prije epiziotomije, kaže Nikki, liječnik ili primalja će ubrizgati lokalni anestetik u međicu. 

"Rodilja treba dati pristanak za epiziotomiju, stoga je važno prethodno razgovarati o okolnostima u kojima će se ona izvesti. Općenito se izvode pod kutom između 30 i 60 stupnjeva, a rez se radi prema dnu", kaže.

Ako rodilja prođe kroz epiziotomiju, nakon poroda je čeka šivanje. Kada stignete kući iz bolnice, Nikki kaže da to područje treba održavati čistim i suhim te paziti na znakove infekcije. 

"Trebali biste redovito mijenjati uložak i uzeti lijekove protiv boli ako je to nužno. Bol obično dostiže vrhunac oko trećeg dana", napomenula je. 

Pročitajte više