Evo što roditelji u Japanu rade drugačije od svih ostalih

Foto: Shutterstock

IAKO se svi roditelji trude da njihovo dijete bude sretno, brojna dosadašnja istraživanja pokazala su kako su djeca u Japanu najsretnija na svijetu, i to zbog načina života. Kako donosi The Asian Parent, japanski roditelji imaju poseban pristup odgoju, koji se poprilično razlikuje od ostalih.

Uče dijete da bude neovisno

Roditelji u Japanu trude se od što ranije dobi naučiti dijete da bude neovisno. Na primjer, oni uče svoje dijete da ide u školu bez pratnje, nikada ne rješavaju domaće zadaće i slično. Sve to, objašnjavaju psiholozi, potiče razvoj neovisnosti kod djeteta, ali i jača njegovo samopouzdanje.

Ne žale se na svoje dijete

Dok većina roditelja često dijeli svoje roditeljske kušnje i nevolje, japanski su roditelji drugačiji. Istraživanja pokazuju kako oni svoje probleme koji se tiču odgoja ili obitelji dijele samo s osobama od najvećeg povjerenja. Isto tako, bilo kakav razgovor o aktivnostima svoga djeteta također smatraju neprihvatljivim.

Svaki slobodan trenutak provode s djetetom

Iako su japanski roditelji, baš kao i svi ostali, suočeni s užurbanom svakodnevicom i mnogobrojnim obvezama, oni svejedno svaki slobodan trenutak provode sa svojim djetetom. Smatraju kako je povezivanje s djetetom iznimno važno za njegov razvoj, zbog čega nikada ne propuštaju posvetiti se svome djetetu kada imaju vremena.

Obroke uvijek jedu zajedno

Japanski roditelji čvrsto se drže pravila da svaki obrok (kada je to moguće) jedu zajedno za stolom. Naime, njihovi su obroci obiteljski, a dijete često uključuju u pripremu hrane. Tako ga podučavaju o zdravim navikama i pripremanju obroka od najranije dobi.

Pročitajte više