Evo zašto bi maslinovo ulje trebalo biti dio svakodnevne dječje prehrane

Foto: Shutterstock

KONZUMACIJA maslinovog ulja pruža puno prednosti za zdravlje pa je dobro da se redovito pojavljuje u vašoj prehrani, a osobito prehrani vaše djece. Ono je prirodna hrana koja osigurava nekoliko vrsta esencijalnih hranjivih tvari koje pogoduju pravilnom funkcioniranju tijela, kratkoročno i dugoročno.

Ključno je napomenuti da su masnoće dugi niz godina bile nepravedno demonizirane. Vjerovalo se da njihova konzumacija može negativno utjecati na zdravlje srca i krvnih žila, premda za to nikad nije bilo dovoljno dokaza. Danas znamo da to nije istina i da su zdrave masnoće temeljne kvalitete hranjivih tvari, s izuzetkom transmasnih kiselina.

Maslinovo ulje poboljšava rad kardiovaskularnog sustava

Prema studiji objavljenoj u Journal of the American College of Cardiology, jedna od prednosti maslinovog ulja za djecu je ta što je njegova redovita konzumacija povezana s nižom učestalošću kardiovaskularnih problema u odrasloj dobi. Djelomično je to zbog koncentracije omega-9 masnih kiselina koje pomažu u kontroli upalnih mehanizama.

Iako su kardiovaskularne bolesti rjeđe u djece nego u odraslih, trebalo bi znati da taloženje masti u stijenkama arterija počinje u ranoj dobi. Stoga usađivanje zdravih navika u djetinjstvu znači i manji rizik od bolesti u budućnosti.

Štiti od slobodnih radikala i pomaže u razvoju mišićnog tkiva

Maslinovo ulje je izvor vitamina E, moćnog prirodnog antioksidansa. Ovaj element neutralizira stvaranje slobodnih radikala i njihovo naknadno nakupljanje u tjelesnim tkivima. Osim toga, vitamin E pridonosi oporavku mišića nakon fizičke aktivnosti. Budući da su djeca vječno u pokretu, osiguravanje optimalnog unosa hranjivih tvari pomaže mišićima da se prilagode i učinkovito regeneriraju.

Pomaže u borbi protiv zatvora

Probavni problemi su relativno česti kod djece, barem u jednoj fazi djetinjstva. Za poboljšanje ovog stanja, konzumacija maslinovog ulja može biti održiva strategija.

U svakom slučaju, da bi se postigla značajna korist, preporučljivo je osigurati i odgovarajuću potrošnju vlakana, koja bi s netopivom i topivom vrstom trebala doseći oko 25 grama dnevno. To će osigurati da djetetov mikrobiom zadržava zdravu ravnotežu.

Konačno, imajte na umu da biste u prehranu djece trebali uključiti i druge zdrave masti, kao što su omega-3 prisutne u avokadu i masnoj ribi. Ove hranjive tvari kontroliraju razinu upale u tijelu, a također nude mnoge prednosti za razvoj mozga u ranim fazama života.

Pročitajte više