Evo zašto djeca odjednom prestaju jesti hranu koju su voljela

Foto: Instagram

GOTOVO svako dijete u nekom trenutku prođe kroz izbirljivu fazu. Dok je za neke to prolazno, postoje djeca koja nikad nisu zadovoljna onime što im se servira na tanjuru. Roditelje posebno frustrira kada dijete počne odbijati hranu koju je do jučer obožavalo i nije im jasno što se preko noći promijenilo.

Psiholog Keith Conners u svojoj je knjizi Feeding The Brain: How Foods Affect Children pojasnio da postoji razlog koji stoji iza takvog ponašanja. Naprimjer, piše da je izbor hrane jedna od rijetkih stvari koje djeca mogu kontrolirati, posebno ako paralelno prolaze kroz neke životne prekretnice poput kretanja u dječji vrtić ili osnovnu školu.

Dijetetičarka Chrissy Carroll koja stoji iza bloga Dairy Free For Babies smatra da postoji još jedan razlog.

“Naši okusni pupoljci prirodno biraju slatku hranu. Ako ste djetetu ponudili kekse što je hrana za kojom će prirodno imati veći afinitet, normalno je da će možda odjednom prestati jesti ono što je prethodno obožavalo. Nadat će se zapravo da će keksi postati njihov obrok u svako doba dana”, iznijela je Carroll svoje viđenje ovog problema.

Blogerica navodi da se takozvani štrajk, odnosno odbijanje hrane, može dogoditi i zbog tjeskobe.

“Ako roditelji konstantno vrše pritisak na dijete i tjeraju ga da jede ono što ne voli, te ako je za dijete cijelo to iskustvo neugodno, očekivano je da će jedenje postati borba. U tom slučaju se zapravo ne radi o tome da dijete ne voli hranu u kojoj je do jučer uživalo, već pokušava odnijeti pobjedu na bojnom polju. Mislimo da radimo pravu stvar time što ih tjeramo na nešto pojedu, a možda ih potpuno odvraćamo od jela”, pojasnila je.

U časopisu Appetite znanstvenici su iznijeli teoriju prema kojoj je mogući problem monotonija.

“Ako dijete stalno jede istu hranu, ona mu neće predstavljati užitak i odbijat će je kako bi potaknulo roditelje da osmisle i ponude nešto novo”, napisali su znanstvenici u svom zaključku koji temelje na provedenom istraživanju.

“Iako je to možda teško, pokušajte ne biti frustrirani i uzrujani navikama svog djeteta. Ako rastu i razvijaju se, radite dobar posao. Nastojte i dalje nuditi hranu, uvodite nove namirnice te se nadajte da će im u nekom trenutku dosaditi pahuljice za doručak i večeru ili piletina za ručak”, savjetuje Carroll.

Pročitajte više