Evo zašto majke u Japanu ne guraju djecu u kolicima, već ih nose u nosiljkama

Foto: EPA

U Japanu je prilično uobičajeno vidjeti mame kako nose svoje bebe u nosiljkama. Zapravo, vrlo je vjerojatno da to prakticiraju četiri od pet žena koje ćete susresti. Zašto?

Nošenje beba stara je tradicija

Kroz povijest bebe su nošene pomoću "onbuhimosa", što u prijevodu znači "pojas za nošenje na leđima". Riječ je o nosiljci izrađenoj od mekane tkanine, koja je bila prilično udobna za žene koje su morale sa sobom voditi bebe i malu djecu na polja riže. Takav način nošenja bio je najprikladniji da bi mogle pripaziti na djecu dok rade.

Fizička veza između majki i beba vrlo je važna

Veza između japanskih majki i njihovih beba vrlo je snažna jer jako cijene fizičku povezanost. Svoju djecu uključuju u aktivnosti od najranije dobi i ne propuštaju priliku biti im fizički blizu.

Djeca koja su nošena su opuštenija

Prema istraživanju provedenom u Japanu na 12 zdravih dojenčadi, pokazalo se da su bebe koje se nose opuštenije te da imaju sporije otkucaje srca. Ista studija pokazala je da su bebe koje majke nose u šetnji opuštenije i smirenije od beba koje sjede u kolicima tijekom šetnje, bez obzira na majčinu dob ili brzinu hoda.

Nošenje bebe praktičnije je kada koristite javni prijevoz

Budući da velik broj Japanaca koristi javni prijevoz, majke koje bi željele obići Tokio ili druge gradove autobusom, podzemnom željeznicom ili vlakom traže zgodno rješenje. Svoje bebe radije nose u nosiljci ili marami umjesto u kolicima jer tako ne moraju brinuti o tome hoće li im kotači zapeti dok ulaze u vozilo i izlaze iz njega.

Pročitajte više