Glavna zvijezda svakog stola: Božićni kuglof

Foto: Shutterstock
 
TRADICIONALAN, al opet svaki puta iznova originalan, božićni kuglof ukras je svakog obiteljskog stola. Donosimo vam recept s dodanim kandiranim voćem koji će dati pravi blagdanski štih vašem domu.
 
Sastojci:
 
50 dag brašna
 
1 svježi kvasac
 
100 g margarina
 
150 g šećera
 
1 veliko jaje
 
2 jaja
 
1 žumanjak
 
1 prstohvat soli
 
3 dcl mlijeka
 
100 g kandiranog voća (mi smo se odlučili za arancine)
 
Priprema:
 
U mlijeku otopite kvasac uz dodatak malo šećera i ostavite da se digne. Dovoljan je prstohvat šećera.
 
Brašno, sol, jaja, žumanjak, kvasac miješati uz dodavanje toplog mlijeka.
 
Margarin izrežite na sitne komadiće i dodajte u tijesto.
 
Ostavite tijesto da se digne pola sata.
 
Kalup premažite margarinom i pospite brašnom.
 
Dodajte arancine u tijesto i miješajte lagano.
 
Dodajte tijesto u kalup i pecite na 170˚C oko sat vremena.
 
Probajte čačkalicom je li biskvit pečen.
 
Kuglof izvadite iz kalupa dok je još vruć.
 
Ukoliko želite da kuglof bude ravnomjerno sočan dodajte mješavinu ruma ili soka , ali dok je
kuglof još u kalupu, a potom ga izvadite.
 
Kuglof možete dekorirati mješavinom bjelanjka i šećera ili posuti štaub šećerom.
 
U slast!

Pročitajte više