I ove jeseni vladaju uši. Evo kako ih se riješiti, a ne potrošiti bogatstvo

Foto: 123RF

U DJEČJIM kolektivima kao što su dječji vrtići ili osnovne škole svake godine na jesen i tijekom proljetnih mjeseci pojavljuju se uši. Dosadni nametnici hrane se krvlju s vlasišta, a kad se namnože u većem broju, izazivaju svrbež glave. 

"Uš ne skače i ne leti zrakom, već prilikom bliskog doticaja vlasišta prelazi na glavu drugog djeteta ili odrasle osobe. Može se prenijeti korištenjem zajedničkih češljeva, četki za kosu, kapa, ukrasnih traka za kosu, jastuka/jastučnica, ručnika, ovratnika na odjeći i slično", navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izvan vlasišta, uš može preživjeti do 48 sati, a nakon toga bez hrane ugiba. 

Ova izrazito neugodna pojava muči brojne roditelje koji često moraju uzimati bolovanje na poslu jer djecu ne mogu pustiti natrag u kolektiv dok ih u potpunosti ne očiste od ovih nametnika, a to može potrajati i do dva tjedna. Naime, proces čišćenja tih nametnika je izrazito dugotrajan i zahtijeva puno vremena i novca budući da su šamponi i preparati za uši izrazito skupi.

No nije uvijek nužno potrošiti cijelo bogatstvo na čišćenje uši. 

Prvi korak je provjera vlasišta. To možete učiniti pomoću češljeva protiv uši čija se cijena kreće od 30 do 50 kuna. Ako ste posve sigurni da vaše dijete ima uši, ovaj trošak možete i prekrižiti.

Drugi korak je liječenje. Stručnjak za uši Ian Burgess za The Sun je savjetovao da kupujete šampone koji sadrže izononil izononanoat, aktivni sastojak koji ubija uši u samo pet minuta.

"Pažljivo slijedite upute za liječenje. Najčešće se takvi šamponi nanose na suhu kosu, od korijena do vrha, ostave da djeluju pet minuta. Potom se kosa pročešlja i ispere", pojasnio je. 

Cijena takvih šampona je oko 100 kuna. 

Na koncu, treći korak uključuje privođenje tretmana kraju. Potrebno se uvjeriti da su uši iskorijenjene. To bi trebalo učiniti tjedan dana nakon primjene tretmana, kaže Burgess.

"Isprobajte proizvode koji sadrže dimetikon ili oktanol. Ako niste sigurni što odabrati, obratite se svom ljekarniku", zaključio je. 

Takvi proizvodi stajat će vas oko 80 kuna.

Pročitajte više