Igranje videoigara moglo bi poboljšati vještine čitanja kod djece, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

ČESTO se igranje videoigara doživljava kao lijena aktivnost, ali nova istraživanja sugeriraju da bi mogla imati iznenađujuću korist za djecu. Istraživači sa Sveučilišta Saskatchewan kažu da videoigre mogu poboljšati periferne vještine pozornosti, koje su ključne za razvijanje sposobnosti čitanja.

"Pozornost je važan dio uspješnog čitanja", objasnila je Shaylyn Kress, koja je vodila studiju. Vaše oči moraju skenirati stranicu na sustavan način kako bi, na primjer, ispravno obrađivale svaku riječ i rečenicu. "Stoga aktivnosti koje mogu utjecati na procese pažnje, kao što su videoigre, također mogu utjecati na čitanje", tvrdi Kress.

U studiji su znanstvenici nastojali razumjeti na koje načine igranje igara utječe na vještine čitanja

Tim znanstvenika je analizirao najpopularnije videoigre kako bi odredio broj objekata postavljenih periferno, u odnosu na sredinu, na koje igrači moraju reagirati. Zatim je skupina sudionika s različitim razinama iskustva igranja izvršila zadatak čitanja koji je uključivao riječi koje su bljeskale na ekranu na jednom od osam mogućih mjesta.

Riječi su uključivale dobro poznate riječi, ali i neke izmišljene riječi. Rezultati su otkrili da su sudionici koji su igrali igre s više perifernih objekata bolje, brže i učinkovitije čitali i poznate riječi i izmišljene riječi.

"Primijetili smo da osobe s više izloženosti periferno predstavljenim vizualnim zahtjevima u videoigrama - na primjer, tekstualnim obavijestima ili neprijateljima koji se pojavljuju na rubu zaslona, a ne u sredini - pokazuju brže vrijeme reakcije čitanja od pojedinaca koji su bili malo ili nimalo izloženi perifernim vizualnim zahtjevima", rekla je Kress.

Ovo otkriće može dovesti do pomnijeg planiranja dizajna videoigara

Istraživači se nadaju da će njihova otkrića dovesti do boljeg dizajna videoigara koje mogu promicati zdravije navike. "Sektori gospodarstva i zdravstva imaju koristi od ovog istraživanja jer bi moglo dovesti do suradnje između znanstvenika, kliničara i programera igara u stvaranju obrazovnih igara prilagođenih poboljšanju sposobnosti čitanja", dodala je Kress.

Pročitajte više