Istina je: Stres povećava rizik od pobačaja

 Foto: 123RF

ŽENE koje su izložene stalnom stresu imaju 42 % veći rizik od pobačaja, potvrdili su znanstvenici. Ovo istraživanje provedeno je na sveučilištima u Velikoj Britaniji i Kini. 

Iako su se brojne studije bavile vezom između stresa i trudnoće, dokaz da se stres može povezati s pobačajem nikada nije bio dovoljno jak.
 
Za ovu tvrdnju bilo je potrebno uraditi osam istraživanja, koja su uključivale žene koje su imale i nisu imale stresne situacije u životu. Ovim istraživanjem otkriveno je da su žene koje su imale financijske probleme, probleme u braku, na poslu ili neke druge stresove imale veći rizik od pobačaja. 
 
Autori studija smatraju da je razlog tome hormon stresa koji ženskom tijelu ne dozvoljava održati zdravu trudnoću. 
 
"Rezultati ove analize podupiru uvjerenje da je visoka razina psihološkog stresa prije i tijekom trudnoće povezana s pobačajem. Sadašnji rezultati pokazuju da bi ti psihološki čimbenici mogli povećati rizik od pobačaja za oko 42 posto", rekla je koautorica studije dr. Brenda Todd sa sveučilišta u Londonu. 
 
Međutim, autori su stava da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo kako i zašto stres utječe na trudnoću. Savjetuju i da liječnici više brinu za emocionalno i psihičko zdravlje žene, a ne da samo obavljaju rutinske preglede.
 
Prema američkom kongresu opstetričara i ginekologa (ACOG), oko 10 posto trudnoća završi ranim pobačajem, piše Medical Daily.
 
"Mnogo pobačaja se događa i prije nego što žene shvate da su trudne", kazala je  Dr. Sarah Prager sa Sveučilišta Washington u Seattleu. 
 
Oni tvrde kako je razlog to što embrij nema tipičan broj kromosoma. Upravo to ne dopušta fetusu da se normalno razvije, što može uzrokovati rani pobačaj.
 
Neki od uzroka mogu biti i konzumacija cigareta te alkohola, ali i starosna dob. Kako tvrde, žene koje su starije od 40 godina imaju veću šansu da dožive pobačaj.

 

 

 

 

Pročitajte više