Istine o odgoju s kojima će se mnoge mame potajno složiti

Foto: 123rf

BEZ  obzira jeste li friški roditelji ili mama/tata s višegodišnjim iskustvom, vjerujemo da ćete se složiti kako roditeljstvo često ima i onu stranu kojs nije baš pohvalna, ali ponekad jednostavno ne možemo protiv sebe.

Nisu to velike i grozne stvari koje bismo trebali skrivati od javnosti, već svakodnevne pojave koje nas čine dobrim, ali ne uvijek savršenim roditeljima. 

Ali... Nismo loši roditelji, čak i ako malo griješimo. 

1. Obožavate svoje dijete, naravno, ali ako bi vas pitali u kojem trenutku najviše izgarate od ljubavi – složit ćete se, to je onda kada vaše dijete spokojno spava.  

2. Imate različiti set pravila za kod kuće i kada ste vani. Sladoled za večer može proći kada ste na putovanju, ali kod kuće – ma ni slučajno!  

3. Doći će dan (ako već nije došao) da ćete svoje dijete podmititi samo da vas malo pusti na miru. 

4. Kako budu odrastali, mijenjat će se i vaš stav spram omiljene faze vašeg djeteta. Možda jesu bili najslađi s dvije godine, ali zbog poznatih prednosti starijeg i samostalnijeg djeteta vaše će se preferencije sigurno mijenjati.

5. Da je ne znamo kakva ljuta situacija prisutna u vašem domu, ako dijete odabere vas za onu stranu koju voli više (trenutno naravno), nećete si moći pomoći da iznutra ne likujete. I to jako. 

6. Kako dijete odrasta sve će vas manje trebati i zbog toga vam je uvijek nekako žao, osim baš onda kada vas baš jako, jako trebaju.  

7. Koliko god da ste dobra i pozitivna duša, nećete si moći pomoći da ponekad ne sudite drugim roditeljima. (Samo jedan komentar ponekad će biti dovoljan da u svojoj glavi stvorite niz osuda).

8. Ako još niste doživjele trenutak u kojem je tuđe dijete dijete udarilo vaše ili mu je povrijedilo osjećaje, tek ćete tada shvatiti što točno znali pojam „mame medvjedice“. 

9. Niste jedini koji dobijete lagani slom živaca kada vaše dijete zaspe u autu. Naravno, ne onda kada je trebalo, već kad je doslovno klonulo dvije ulice do vaše kuće.  

10. Šoping s djecom – pakao. Šoping bez djece – raj, a opet najčešće birate – pakao. 

11. Kada vam dijete slučajno zaspe gledajući crtiće, u doba kada nije "pametno" da ih pustite spavati, pomislit ćete - to nije dobro, tko zna što nas poslije čeka, ali ovo je ipak malo nenadanog mira za mamu. 

12. Vaša lista onoga što činite, a što ste se zarekle da nikada nećete, raste i raste i raste.

14. Učite ih da ne lažu, ali se često uoravi vi ne povodite takvih odgojnim primjerom. (Ne znam gdje ti je igračka, nisam pojela vašu čokoladu...) 

 

 

Pročitajte više