Istraživači tvrde da su razvili metodu kojom mogu otkriti razlog bebinog plača

Foto: 123 RF

SUZAMA, odnosno plačem, bebe daju do znanja da su ili gladne, ili žedne, ili pospane, ili ih nešto boli. Zbog toga je roditeljima, pogotovo onima koji se u toj ulozi nađu prvi put, prilično teško znati što je to što njihove mališane muči.

Istraživači s Northern Illinois Universityja doskočili su tom problemu otkrivši metodu kojom je moguće razlikovati normalan plač od onog koji to nije, odnosno onog koji upućuje na to da dijete nešto boli, prenosi Science Focus. 

Tim je razvio algoritam koji se temelji na postojećem sustavu za automatsko prepoznavanje govora, a koji je zajedno s tehnikom sažimanja svih dobivenih podataka u stanju detektirati signale u bebinom plaču, i to na temelju vrlo rijetkih podataka. Algoritam analizira dječji plač i njegova obilježja i uspoređuje ga s već zabilježenim dječjim plačevima koje su identificirali iskusne neonatalne medicinske sestre i liječnici. 

"Ovo je kao poseban jezik. Različiti plačevi daju različite informacije o onome što dijete muči. Da bismo mogli prepoznati što više različitih plačeva, potrebno nam je puno informacija", rekla je prof. Lichuan Liu. 

Istraživači se nadaju da bi se metoda mogla proširiti i na druga područja u medicini u kojima se donošenje odluka većinom oslanja na iskustvo onoga koji liječi.

"Krajnji cilj su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje i skrbnike. Tražimo suradnju s bolnicama i medicinskim istraživačkim centrima kako bismo dobili što više podataka", poručila je prof. Liu. 

Pročitajte više