Istraživanje otkrilo da žene koje rađaju u ova godišnja doba češće pate od depresije

Foto: 123RF

MAME širom svijeta složit će se da ne postoje dvije iste trudnoće. Od simptoma i promjena raspoloženja do žudnje za određenom hranom i porođaja, sve se to razlikuje od jedne do druge trudnoće. S jedne strane, bit ćete uzbuđeni zbog dolaska vaše bebe, ali s druge strane, zbog hormonalnih promjena mogli biste biti nervozni te bi to moglo uzrokovati drastične promjene raspoloženja.

Štoviše, mnoge novopečene mame nakon porođaja iskuse "baby blues", što uključuje promjene raspoloženja, plač i tjeskobu, no u nekim slučajevima to stanje postaje ozbiljnije i počinje utjecati na njihov život. U medicinskom smislu, ovo je poznato kao postporođajna depresija. Zanimljivo je kako prema jednom istraživanju čak i doba godine kada se vaše dijete rodi može značajno utjecati na vaš rizik od postporođajne depresije.

U sklopu spomenutog istraživanja pregledana je medicinska evidencija preko 20.000 majki koje su rodile između lipnja 2015. i kolovoza 2017. Nalazi istraživanja su otkrili da su žene koje su rodile zimi ili u proljeće rjeđe patile od postporođajne depresije u usporedbi s onima koje su rodile u ljeto ili jesen. Na sastanku Američkog društva anesteziologa, istraživači su predstavili zapažanje svoje studije i pojasnili da godišnje doba tijekom kojeg je dijete rođeno nije jedino što određuje rizik od postporođajne depresije. Težina majke, rasa, korištenje epiduralne anestezije i gestacijska dob djeteta drugi su čimbenici koji mogu igrati značajnu ulogu.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je vjerojatnije da će majke koje rađaju ljeti ili u jesen patiti od postporođajne depresije. Prvi je taj što novopečene majke često ostaju kod kuće kako bi se brinule o svom novorođenčetu pa se osjećaju izolirano od svojih društvenih krugova. Kako su druženja češća tijekom lijepog vremena, tako je taj osjećaj izoliranosti još izraženiji.

Drugo, niska razina vitamina D zbog nedostatka izloženosti sunčevoj svjetlosti tijekom hladnih mjeseci može učiniti da se osjećaju depresivno kad rađaju ljeti ili u jesen, piše Times Of India.

Pročitajte više