Izvješće: Muškarci prenose nasljedstvo na djecu za života, dok žene radije čekaju

Foto: Unsplash

MUŠKARCI i žene različito pristupaju novcu, a to utječe i na to kako prenose bogatstvo na svoju djecu. Naime, prema novom izvješću UBS-a, koje je nastalo anketiranjem i prikupljanjem podataka iz Švicarske banke i drugih izvora, žene gledaju dalje od svoje obitelji kada razmišljaju o svom nasljedstvu.

"Za žene, naslijeđe često znači više od prenošenja bogatstva na sljedeću generaciju. One razmišljaju i o tome kako pozitivno utjecati na živote drugih", rekla je za CNBC Marianna Mamou iz UBS Global Wealth Managementa.

Na primjer, žene svoje bogatstvo često ulažu u stvari koje su u skladu s njihovim osobnim vrijednostima ili u koristi ciljeva koje su si zacrtale. To se može odnositi na potpore dobrotvornim organizacijama, ali i pomaganje svojim nasljednicima da pokrenu posao u koji vjeruju ili da kupe kuću, stoji u izvješću.

"Žene obično doživljavaju i vrednuju bogatstvo uglavnom kao izvor sigurnosti i žele biti dugoročno financijski sigurne i priuštiti određeni životni stil sebi i voljenima", dodaje se.

Kako žene prenose svoje bogatstvo?

Izvješće ističe i da se žene drugačije od muškaraca bave pitanjima toga kako prenijeti svoje bogatstvo na nasljednike. 

"Više žena radije čeka i prenosi bogatstvo nakon smrti jer ne žele da se njihovi nasljednici brinu za njihovo zdravlje. Osim toga, žene više nego muškarci brinu o sporovima između nasljednika", navodi Mamou.

Na primjer, zbog potonjeg brine 44 posto žena, u usporedbi s 37 posto muškaraca.

"Još jedan razlog zašto žene radije odgađaju primopredaju bogatstva dok su žive je taj što žele ostati fleksibilne", tvrdi Mamou. 63 posto žena i 53 posto muškaraca navelo je ovaj razlog u anketi UBS-a.

Kada je riječ o argumentima za prijenos imovine dok su još živi, 66 posto žena kaže da mlađe generacije trebaju novčanu potporu. Također su motiviranije od muškaraca educirati nasljednike o rukovanju bogatstvom.

Muškarci će, s druge strane, vjerojatnije prenijeti novac prije smrti iz poreznih razloga (to je reklo 65 posto muškaraca i 61% žena) ili kako bi gledali kako ga njihovi nasljednici koriste.

Rodne razlike tu ne staju

Izvješće pokazuje da žene oklijevaju prenijeti nasljedstvo prije smrti i zbog toga što nisu sigurne kako.

"Postoji rodni jaz u razumijevanju planiranja nasljeđivanja", zaključuje izvješće.

Posljednja točka izvješća jest da žene često nadžive muškarce pa zbog toga nasljeđuju novac od njih. To znači da imaju više toga za prenijeti na sljedeću generaciju.

Pročitajte više