Jaki bolovi u stidnoj kosti za vrijeme trudnoće na koje nitko ne upozorava

Foto: 123rf

STISKANJE, stezanje, bebini pokreti, bol u leđima, zglobovima, bol u donjem dijelu trbuha, pikanje jajnika... sve su to poznati i normalni trudnički bolovi no tamo negdje ulaskom u treće tromjesečje mnogim trudnicama, a o čemu se slabo priča, prijeti i jedna prilično neugodna i dugotrajna bol. Bol u karlici, stidnoj kosti koja može biti silno intenzivna da trudnici doslovno otežava hodanje i stvara svakodnevnu paniku. 
 
Istražujući ovu tematiku možemo naći bezbroj primjera trudnica koje su se doslovno jedno jutro probudile s tom novom boli. Uz sve one gegajuće probleme, još i to. No, liječnici kažu da je i ta bol normalna, a riječ je takozvanoj disfunkciji symphysis pubis - odnosno, laički rečeno, pripremanju pubične kosti za rastezanje. 
 
Riječ je o situaciji kada se tijekom trudnoće normalno otpušta hormon relaksin, čiji je cilj omekšati zglobove prije čina rađanja, no kod nekih žena taj hormon jednostavno radi malo previše te pretjerano opušta i zglobove i ligamente, a što dovodi do bolova u području stidne kosti. 

>>>Bol u abdomenu u trudnoći: Kako prepoznati da nešto nije u redu<<<?
>>>Grčevi i bolovi u prvom tromjesečju<<<
 
Stručno objašnjenje jest to da je normalna udaljenost između dviju pubičnih kostiju  oko 4-5 milimetara, a u trudnoći, u posljednjem tromjesečju, ta se udaljenost poveća za još 2-3 milimetra. No kada spomenuti hormon radi malo previše, opuštaju se ligamenti koji vežu dvije polovine karlice te se ta udaljenost još više povećava i samim time destabilizira zdjelicu čiji je zadatak omogućavati stabilnost u hodu. No u ovakvim slučajevima preopuštenih ligamenata zdjelica nije posve stabilna pa se ta bol javlja prilikom svakog pokreta donjeg dijela tijela, a često je prisutna i dok trudnica miruje. Nekim trudnicama bol je slabija pa je osjete tek kod hodanja i zbog čega se često gegaju, no kod nekih je jednostavno preintenzivna. Teško se okrenuti na bok, još teže ustati, a o oblačenju hlača da i ne govorimo.
 
Ima li lijeka? 
 
Nažalost - ne, ali proći će nakon (tog) poroda
 
Stručnjaci po ovoj temi još uvijek nisu sa stopostotnom sigurnošću dokazali zašto je tome tako, zašto nekim trudnicama hormon radi pojačano i je li ponekad razlog ustvari takva anatomija stidnih kostiju, nisu dokazali ni čvrstu vezu između dobi majke, njenoj težini i fizičkom stanju, ali zato znaju istaći još jednu, ne baš sretnu vijest. A ta je da, ukoliko u prvoj trudnoći imate ovakve bolove, oni će vrlo vjerojatno biti prisutni i u svim sljedećim trudnoćama, s jednom još strašnijom činjenicom - u svakoj sljedećeoj trudnoći ta će se bol vjerojatno pojaviti još i ranije. 
 
>>>Ove simptome u trudnoći ne smijete ignorirati<<<
 
Obično se ovo stanje veže uz treće tromjesečje, no nije neobično da se javi već oko 20.-og tjedna, a kako bol varira od slabije do vrlo jake, neke trudnice znaju završiti i sa štakama. Toliko im ta bol otežava hodanje da ih se na porod često zna dovesti čak i u kolicima. 
 
Smirite se 
 
Osim što je ova bol neugodna i što ne postoji lijek (terapija) za nju, liječnici zbog nje često savjetuju smirivanje. No, kako se za lakši porod savjetuje dosta šetanja u posljednjoj fazi trudnoće, trudnice s ovom neugodnom dijagnozom nažalost često bivaju spriječene u takvim aktivnostima. 
 
Jedini savjet koji se trudnicama u ovakvim situacijama može dati jest taj da pri svakom pokretu koljena drže čvrsto spojena. I kod okretanja u krevetu, i kod dizanja, a kod hodanja privlačiti jednu nogu drugoj i praviti male korake. To je jedino što može ublažiti ovu bol. Pomoći će možda neka tableta protiv bolova,  no s obzirom na učestalost i stanje, svakodnevno korištenje čak i blažih lijekova poput paracetamol a baš se i ne preporučuje. 
 
Opasno stanje 
 
Uz sve navedeno, ova disfunkcija možete biti čak i opasna kada su simptomi vrlo izraženi te se zbog opasnosti da se prilikom širenja nogu za vrijeme poroda ti ligamenti još više ne odmaknu, nikako ne preporučuje porod na leđima. Ili porod čučeći, odnosno klečeći, ili carski rez. 
 
Bol se obično povlači nekoliko tjedana nakon poroda kada se tijelo majke počne vraćati u svoje normalno stanje. 
 

Pročitajte više