Jesu li starija djeca stvarno pametnija? Uvjeravaju nas da jesu, ali...

Foto: WeHeartIt

IMAMO sjajne vijesti za svu stariju braću i sestre, jer znanost kaže da ste vi nešto pametniji od svoje mlađe braće i sestara.

No, nemojte odmah jako likovati jer se tu ipak ne radi toliko o genetskim preduvjetima, koliko o ponašanju vaših roditelja prema vama i ostaloj braći/sestrama.

Do takvog zaključka došli su znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu, shvativši da roditelji upravo najstariju djecu najviše potiču na učenje i obrazovanje.

U njihovom istraživanju sudjelovalo je oko 5.000 djece koja su svake dvije godine bila podvrgnuta testiranjima. Testovi su se bazirali na čitanju i testiranju vokabulara te su doista pokazali da su starija braća i sestre malo pametniji, jer su na njima dobivali veći broj bodova.

Međutim, iako bi se na temelju toga moglo zaključiti da su starija djeca pametnija, istraživači su ipak zaključili da je to najčešće stvar tendencije proizašle iz rasporeda rođenja. Objasnili su da učinak rasporeda rođenja znači da starija djeca imaju tendenciju da budu bolje obrazovana, imaju bolje poslove i veće prihode od svoje mlađe braće i sestara.

Dr. Ana Nuevo-Chiquero, koja je sudjelovala u istraživanju, kaže da rezultati sugeriraju na očite razlike u ponašanju roditelja spram djeci i da je to zapravo glavni razlog ovakvih zaključaka. Ali sada slijedi još malo lijepih vijesti za mlađu braću i sestre, koje roditelji možda toliko ne forsiraju na učenje, ali definitivno imaju poseban odnos prema njima.

Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da su mlađa djeca često veći miljenici roditelja i to također zbog uobičajene percepcije, ali ne toliko roditelja, koliko same mlađe djece. "Mlađe dijete je više zabrinuto oko toga hoće li i koliko će roditelju biti drag i omiljen jer osjećaju kao da moraju živjeti i pomalo se boriti s ugledom kojeg u obitelji imaju starija braća", izjavila je.

Istraživači iz Brigham Young University’s School of Family Life izjavili su da će najmlađe dijete uvijek težiti da bude omiljeno jer osjeća da mu je potrebno razviti duboku vezu s roditeljima s obzirom na to da su starija djeca već izgradila i osnažila taj odnos prije dolaska mlađeg djeteta.

Sukladno tome, istraživanje je ukazalo da ovakva hijerarhija unutar obitelji nije loša jer, ako su roditelji vodilje i uzori starijoj djeci, onda će ta starija djeca biti jednako dobri uzori mlađoj djeci koja, u odnosu na roditelje, neće biti zakinuta za ono što je njima potrebno.

Što znači da zapravo nitko ne gubi.
 

Pročitajte više