Maltretiranje između braće i sestara može uzrokovati priličnu štetu

Maltretiranje između braće i sestara može uzrokovati priličnu štetu

Foto: 123rf

AKO između braće postoji zlostavljanje, pa čak i zadirkivanje, to može narušiti njihovo psihičko stanje, osjećaj sigurnosti, ali i razviti depresiju kad odrastu. Potvrdilo je to istraživanje sa Sveučilišta Oxford koje je prenio BBC.

Gotovo 7000 djece u dobi od 12 godina ispitano je o tome jesu li ih ikada braća i sestre zadirkivali, vrijeđali ili ih tukli te lagali o njima. Istu su djecu ispitali šest godina kasnije. Većina djece je tvrdila da nisu podvrgnuta maltretiranju. Međutim, 6,4 posto patilo je od depresije, 9,3 posto od tjeskobe, a 7,6 posto prijašnjih si je godina pokušalo nekako nauditi. Od onih 786 koji su priznali da su ih braća i sestre zlostavljali, 12,3 posto pati od depresije, 14 posto pokušalo si je nauditi, a 16 posto pati od tjeskobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovo je jedno od prvih istraživanja koja su pokazala kako bratski odnosi i maltretiranje mogu utjecati na ranu adolescenciju pa čak i na kasniji život. Dokazano je da zadirkivanja, laganja i zlostavljanja povećavaju vjerojatnost da će osoba koja je maltretirana biti sklona depresiji, tjeskobi i mogućnosti da si naudi.

Djevojčice su češće žrtve nasilja i zlostavljanja, a najviše su odgovorna starija braća. Prema istraživanju, maltretiranje počinje otprilike u dobi od osam godina.

Glavna autorica istraživanja, liječnica Lucy Bowes sa Sveučilišta Oxford, kaže kako treba razgovarati s roditeljima i dati im smjernice kako da slušaju svoju djecu i kako da obrate pažnju na zlostavljanje. To je vrlo bitno, kaže Bowes, jer zlostavljanje može napraviti trajnu štetu.

Važno je da se problem uoči i riješi prije nego što eskalira, kažu stručnjaci.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara