Kad duda padne na pod: Polizati ili oprati?

Foto: Instagram

DUDU je bolje oprati svojom slinom, nego je odmah sterilizirati. Kaže to znanost, a mi donosimo dokaze. Odnosno, samo jedan, jedini dokaz zbog kojeg biste trebali poslušati stručnjake.

Osim ako vam se to baš toliko jako gadi. No u čemu je problem? Mislite li da je vaša slina toliko loša za vašu bebu?

Slina je, kažu stručnjaci, bolja i od ispiranja dude običnom vodom, osim ako, naravno, nije pala u blato, leglo bakterija, WC školjku... No ako je pala na relativno čisti pod, bez panike je poližite.

Do tog su zaključka došli stručnjaci iz Švedske koji su proučavali ovaj poznati roditeljski fenomen i pokušali shvatiti jesu li takvi roditelji u krivu ili možda jako riskiraju kad dječju dudu tako ovlaš operu svojom slinom. 

Rezultati su vrlo brzo postali "literatura" relevantnih institucija i stručnih portala pa se tako i u magazinu Pediatrics sugerira roditeljima da malo ublaže svoju paniku zbog prljave dude.

Djeca su inače u stanju polizati sve i svašta jer sve stavljaju u usta, ali te dude, koliko god da su "rasadnici" bakterija, zapravo su jako dobra stvar za dječji imunitet. Zato se čak sugerira da roditelji prestanu svojim bebicama toliko prati i dezinficirati ruke, braniti da ih stavljaju u usta i to zbog iste stvari kao što se sugerira i u ovoj priči vezanoj uz dude.

>>>Odlična vijest za roditelje čija djeca sišu prste ili grizu nokte<<<

Naime, s povećanom količinom dobrih bakterija (zapamtite, usna je šupljina krcata dobrim bakterijama) stvara se jači otpor organizma i umanjuje rizik od pojave alergija kod djece, od raznih ekcema do astme. 

Naravno, to ne odnosi na roditelje koji imaju herpes ili neki drugi virus, kao ni u slučajevima kad duda padne baš na jako prljav pod ili pod prepun kemikalija. No u svim ostalim slučajevima, slina mame i tate zdrava je i za dijete. A sa svim tim dobrim bakterijama, dijete će puno brže steći imunitet, čak i na jače alergene kao što je dlaka mačke, alergija na grinje i slično.

Da bi to potkrijepili, prikupili su gomilu podataka o bebama i djeci do tri godine. Kriteriji su bili sljedeći: jesu li roditelji češće polizali dudu i vratili je djetetu u usta, jesu li pak svaki put prali dudu vodom, ili još gore, sterilizirali je prije nego što su im je vratili u usta. 

Rezultati su pokazali da je skupina djece, čiji roditelji nisu panično gledali na čistoću dude, u jako maloj mjeri imala neke alergijske reakcije, a astmu još rjeđe, u odnosu na djecu s pranim dudama.

Ovo je doduše zaključak o kojem se već duže vrijeme govori o pedijatrijskim krugovima i činjenici da sterilno okruženje donosi više štete nego koristi, no kada je u pitanju lizanje dude, mnoge će mame reći da, unatoč svim saznanjima, ne bi nikada, ali nikada, oblizale dudu i vratile je bebi u usta.

Zato u zraku ostaje samo jedno pitanje: jesu li takve mame zapravo jako gadljive ili zaista, unatoč svim podacima i savjetima, vjeruju da će malo bakterija s poda zaista štetiti zdravlju njihova djeteta?

Jer nitko ne savjetuje da dudu obližete uvijek i svugdje (šoping centar, pješčanik, park za ljubimce...), ali u svom domu ili u "čistoj" prirodi... 

Pročitajte više